Suroviny:dva pěkné kousky hovězího (nejlépe zadní). |
| sůl, pepř, drcený kmín, hořčice |
| 6 plátků slaniny |
| 1 na tvrdo uvařené vejce |
| 1 sterilovaná okurka |
| bílá nit na svázání |
Suroviny na náplň = sekaná:250g mletého masa |
| 1 vejce |
| 1 stroužek česneku – utřít |
| ½ lžičky soli, pepře, drceného kmínu, majoránky |
| špetka mletého muškátového oříšku (dle mého bratra tomu dá ten správný „šmrnc“) |
|
Postup: |
| 1. Nejdříve si připravíme směs na náplň: smícháme mleté maso (hovězí, nebo směs hovězí : vepřové – dle chuti a libosti – můj oblíbený poměr je 70:30 ve prospěch hovězího, ale rozhodně to není pravidlem... dělával jsem sekanou i ze 100% vepřového...) s vejcem, kořením a česnekem. Rozhodně doporučuji použít ruce, nikoliv jen vařečku – směs je třeba důkladně propracovat tak, aby textura byla co nejhomogenější. |
|
|
| 2. Plátky masa můžeme rozříznout tak, aby jejích výška nepřesahovala 1cm. |
|
| 3. Naklepeme. |
|
| 4. Okořeníme solí, pepřem a kmínem. |
|
| 5. Potřeme zlehka hořčicí. |
|
| 6. Poklademe slaninu. |
|
| 7. Úhledně rozprostřeme náplň mletého masa. |
|
| 8. Do první třetiny vložíme ½ uvařeného vejce a nakládané okurky. |
|
| 9. Srolujeme. |
|
| 10. Důkladně převážeme nití. |
|
| 11. Pečeme v menším pekáčku nebo Remosce asi hodinu. |
|
| 12. Po upečení necháme odležet nejlépe do druhého dne v chladničce. Odstraníme nit, ohřejeme a servírujeme s rýží, knedlíkem nebo brambrovou kaší – také dle libosti, chuti a nálady. Výpek můžeme zahustit moukou nebo nechat po přírodnu. |
Žádné komentáře:
Okomentovat