V době, než jsem zcela zrušil své předplatné satelitní televize a vrátil se zpět k večerům ve společnosti satelitního rádia, knihy nebo domácí kreativity (či kombinací), patřila k mým oblíbeným programům mimo CSI a zpravodajství také kanál o vaření. Mimo již zmíněných převratných míchaných vajíček, byla mou oblíbenou a inspirativní společnicí Nigella Lawson. Jednoduchost a přitom chuťová harmonie patří samozřejmě k mým prioritám. Myslím, že i českým čtenářům byla představena v polovině loňského roku její kuchařka. Kritika, která zazněla z řad domácích oponentů byla zřejmě oprávněná díky dostupnosti / nedostupnosti mnohých surovin Nigellou zmíněných. Já jsem vybral recept, který s oblibou vařím také už několik let a který jsem mírně poopravil dle mých konzervativních chutí a také dostupnosti surovin na malé západokanadské vsi.
Suroviny:
1 celé kuře
2 velké cibule (rozkrájet na čtvrtky)
2 citrony
1/2 hrnku olivového oleje
2 lžičky soli
1 lžička pepře
2 bobkové listy
1 balíček pikantních klobásů na grilování (lze použít v podstatě jakékoliv, vč. chorizo)
Postup:
1. Do ZipLocku (nebo silnějšího igelitového sáčku) nakrájíme na čtvrtky cibuli, vymačkáme citron rozkrájený na čtvrtky a po vymačkání vložíme do sáčku, přidáme sůl, pepř, bobkový list a olej.
2. Sáček uzavřeme a rukama vše velmi pečlivě “promačkáme” na směs podobné konzistence jako majonéza.
3. Mezitím celé kuře rozsekáme na drobnější kousky (vč. kostí).
4. Vložíme do sáčku s marinádou a opět velmi důkladně prohněteme a necháme několik hodin v lednici odpočinout a marinovat.
5. Pikantní klobásky vyjmeme z obalu a rozprostřeme na kuřecí kousky a pečeme v Remosce (nebo troubě) asi hodinu při 180°C/350°F nebo do té doby, až je kuře řádně propečeno a klobásky jsou do křupava. Podáváme s pečenými brambory na rozmarýnu a česneku nebo s rýží (nebo klidně jen tak – bez přílohy – jak to mám já nejraději…).
2 komentáře:
Určitě co nejdříve vyzkouším. A vida! Remoska jako český patent až za oceánem!!!
:-) :-) taky to bylo trošku komplikovanější ji sehnat, ale nakonec se podařilo přímo ve Frenštátu - a mám dokonce dvě velikosti :-)
Okomentovat