Štítky

15. 2. 2011

Vepřová panenka se švestkami a slivovicí

DSC00387

Dnes jsem připravil specialitu z Dalmácie, na niž jsem recept obdržel od své korespondenční přítelkyně Verunky z Holandska, která jej převzala z Nostalgické kuchařky od Dušana Karpatského. Tato specialita se v Dalmacii vařila už v 16. století a dle názvu není třeba snad ani dodávat, že s Moravou toho má očividně hodně společného.

Suroviny:

2 větší panenky
asi třicet měkkých sušených švestek bez pecek
kousek hodně tuhého másla z lednice a další máslo na pečení masa
sklenka bílého vína
malá sklenka slivovice - podle chuti
kelímek smetany na šlehání
kelímek kyselé smetany
sůl, pepř

Postup:


1. Do každé panenky uděláme obrácenou měchačkou kulatý otvor (jde to snadno).

DSC00376DSC00379

2. Dovnitř nastrkáme švestky, naplněné kouskem másla (kolik se vejde).

DSC00377DSC00380

3. Zbylé švestky nakrájíme na nudličky a namočíme do bílého vína.

DSC00384

4. Panenky pěkně opečeme na másle ze všech stran,

DSC00383DSC00385

5. Přidáme ty nakrájené švestky s vínem a podusíme.

DSC00386

6. Pak přidáme obě smetany a necháme trochu vydusit. Jestliže jsou panenky dříve měkké, vyndáme je a doděláváme omáčku zvlášť. Pak panenky do omáčky vrátíme, když má přiměřenou hustotu (nezahušťujeme moukou). Osolíme a opepříme.


7. A úplně nakonec přidáme tu slivovici a necháme přejít varem…

DSC00378

8. Podáváme s domácími nudlemi, nebo s rýží,

1 komentář:

MirekČ řekl(a)...

V poslední době mně BLOG.CZ tak vytáčí, že minimálně dočasně přecházím na mé druhé stránky u jiného poskytovatele , kde budu psat články které by patřily na Mirkův svět – takže pokud patříš mezi mé věrné čtenáře tak se podívej tam. Díky.