Štítky

3. 2. 2011

Sváteční křehké sýrové pečivo

DSC00200

Recept na toto sváteční pečivo přinesla kdysi Simona na vyzkoušení od své kamarádky Kateřiny a dlouhou dobu u nás bylo jedním z oblíbených vánočních “cukroví”. Postupem času se však chuť na něj dostavovala stále častěji a tak se díky jeho jednoduché přípravě stalo rychlou a osvědčenou pochoutkou k pivu nebo vínu a takřka bez ohledu na roční období. Těsto je velmi flexibilní – co se výběru surovin týče – sýr lze použít takřka jakýkoliv, vč. aromatických syrečků nebo plísňového sýru a jako dekoraci lze použít také takřka cokoliv, co se v domácnosti “namane”.

Suroviny:

150g tvrdého sýra (gouda, eidam, domácí bílý…)

150g másla (nejlépe zmrazené – postrouhat)

1 vejce

1 bílek

250g mouky

1 lžíce prášku do pečiva

sůl

pepř

1/2 lžičky muškátového oříšku

Na zdobení:

dle libosti (tvrdý sýr nakrájený na drobné kostičky, kmín, paprika, kousky mandlí nebo ořechů. plísňový sýr…)

1 vejce na potření

3 lžíce kondenzovaného mléka

 

Postup:

1. Všechny suroviny smícháme v míse a ručně vypracujeme vláčné těsto.

DSC00195

2. Těsto zabalíme do fólie a necháme několik hodin (nejlépe přes noc) v chladničce odpočinout. Není ovšem ani problémem těsto zpracovat a vyválet ihned nebo naopak nechat v chladničce odpočívat i týden…

DSC00197

3. Následně vyválíme tenký plát, který potřeme rozmíchaným vejcem s kondenzovaným mlékem a vykrajujeme kousky buď formičkami nebo rádlem. Osobně se přiznám, že nemám na formičky trpělivost, tak z toho plátu vykrájím částečně čtverečky, částečně kosočtverce a částečně proužky – jako tyčinky. Naskládáme na plech vystlaný pečicím papírem a dozdobíme sýrem, ořechy, mandlemi či paprikou a kmínem – dle libosti.

DSC00199

4. Pečeme ve vyhřáté troubě 180°C/350°F zhruba 7 minut do růžova. Sejmeme z plechu a necháme na misce vychladnout.

Žádné komentáře: