Recept na toto sváteční pečivo přinesla kdysi Simona na vyzkoušení od své kamarádky Kateřiny a dlouhou dobu u nás bylo jedním z oblíbených vánočních “cukroví”. Postupem času se však chuť na něj dostavovala stále častěji a tak se díky jeho jednoduché přípravě stalo rychlou a osvědčenou pochoutkou k pivu nebo vínu a takřka bez ohledu na roční období. Těsto je velmi flexibilní – co se výběru surovin týče – sýr lze použít takřka jakýkoliv, vč. aromatických syrečků nebo plísňového sýru a jako dekoraci lze použít také takřka cokoliv, co se v domácnosti “namane”.
Suroviny:
150g tvrdého sýra (gouda, eidam, domácí bílý…)
150g másla (nejlépe zmrazené – postrouhat)
1 vejce
1 bílek
250g mouky
1 lžíce prášku do pečiva
sůl
pepř
1/2 lžičky muškátového oříšku
Na zdobení:
dle libosti (tvrdý sýr nakrájený na drobné kostičky, kmín, paprika, kousky mandlí nebo ořechů. plísňový sýr…)
1 vejce na potření
3 lžíce kondenzovaného mléka
Postup:
1. Všechny suroviny smícháme v míse a ručně vypracujeme vláčné těsto.
2. Těsto zabalíme do fólie a necháme několik hodin (nejlépe přes noc) v chladničce odpočinout. Není ovšem ani problémem těsto zpracovat a vyválet ihned nebo naopak nechat v chladničce odpočívat i týden…
3. Následně vyválíme tenký plát, který potřeme rozmíchaným vejcem s kondenzovaným mlékem a vykrajujeme kousky buď formičkami nebo rádlem. Osobně se přiznám, že nemám na formičky trpělivost, tak z toho plátu vykrájím částečně čtverečky, částečně kosočtverce a částečně proužky – jako tyčinky. Naskládáme na plech vystlaný pečicím papírem a dozdobíme sýrem, ořechy, mandlemi či paprikou a kmínem – dle libosti.
4. Pečeme ve vyhřáté troubě 180°C/350°F zhruba 7 minut do růžova. Sejmeme z plechu a necháme na misce vychladnout.
Žádné komentáře:
Okomentovat