Kdybych měl charakterizovat nezaměnitelnou chuť mikulovské lutiky, která díky Jarce a Vaškovi navždy zůstane v mém povědomí, řekl bych, že je asi chuťově nejblíže podobná mexické salse, ale přitom je natolik charakteristická, že připodobnit nezle, je třeba ji prostě vyzkoušet. Jak říkával i strejda Vašek, je výborná jen tak, nebo jako příloha namísto hořčice k masu či uzenině, ale výborně se hodí také na topinky pro svou pikantnost.
Podělím se s vámi dnes o její recept – příprava je velmi jednoduchá a výsledek jistě stojí zato. Jistě někteří namítnete, že je to sezónní záležitost konce léta a začátku podzimu, ale vzhledem k relativně snadné dostupnosti zeleniny i v našich končinách v tomto předvánočním čase, není problém si ji kdykoliv připravit – jako jsem to ostatně udělal i já na své narozeniny.
Suroviny:
2kg rajčat5 feferonek
1kg papriky (nejlépe červené)
1/2kg cibule
1 palice většího česneku
120g cukru
300ml rostlinného oleje
200ml octa
2 lžíce soli
Postup:
1. Veškerou zeleninu si připravíme, omyjeme, osušíme, z paprik a feferonek můžeme odstranit semínka.2. Vše pomeleme na masovém strojku.
3. Dáme do hlubší pánve dusit, po půl hodině přidáme cukr, olej, ocet a sůl. Dusíme další cca hodinu a půl až se objem zmenší cca na polovinu.
4. Necháme zchladnout do druhého dne, můžeme plnit do menších skleniček a sterilovat nebo servírovat a konzumovat
Žádné komentáře:
Okomentovat