Štítky

5. 12. 2010

Hovězí na zázvoru (Geung Ngao Yuk)

Variací na tento recept existuje jistě celá řada. Ve Wikipedii se u tohoto hesla můžeme dočíst, že si tento recept svou velkou oblibu získal v 60.letech minulého století zejména v kalifornském San Francisku a následně v 70. a 80. letech také v kanadském Calgary díky restauraci Yum Yum Tree.
Základ tvoří smažené marinované nudličky hovězího masa, zeleninová směs a kombinace chuti zázvoru, česneku a pálivých papriček v sladkokyselé teriyaki omáčce.
DSC00158

Suroviny:

2 plátky hovězího masa
2 oddenky zázvoru
4 lžíce sojové omáčky
1 stroužek česneku
2 vejce
4 lžíce rýžového nebo bramborového škrobu
1 velká mrkev
1 bílá ředkev
1 pórek nebo jarní cibulka
2 hrnky rostlinného oleje
2 lžíce bílého octa
2 lžíce cukru
4 lžíce vody
1/2 lžičky drcených pálivých papriček

Postup:

1. Plátky masa pokrájíme na nudličky
DSC00137
2. Jeden oddenek zázvoru oloupeme a postrouháme. Šťávu vytlačíme přímo na nudličky masa.
DSC00138 DSC00139
3. Směs masa a zázvorové šťávy a utřeného česneku dobře promícháme se 3 lžícemi sojové omáčky a necháme v chladničce několik hodni nebo přes noc odležet.
 DSC00140
4. Následně rozmícháme vajíčka se škrobem a tuto směs smícháme s masovou směsí.
DSC00147 DSC00148
5. Na rozpáleném oleji po částech smažíme masovou směs, kterou pak necháme okapat v papírovém ubrousku.
DSC00152DSC00154
6. Ve mezičase si připravíme zeleninu: mrkev a bílou ředkev nastrouháme na jemné plátky, pórek nebo jarní cibulku nakrájíme na tenká kolečka, druhý zázvor oloupeme a postrouháme na jemném struhadle. 
DSC00149
7. Krátce orestujeme.
 DSC00155
8. Zalijeme omáčkou připravenou ze 2 lžic bílého octa, 1 lžíce sojové omáčky, 2 lžic cukru, 1/2 lžičky pálivých papriček a 4 lžic vody.
DSC00153   DSC00156
9. Přidáme masovou směs a promícháme.
DSC00157
10. Podáváme s rýží.
DSC00158

Žádné komentáře: