Zelňačka se u nás vždy podávala v poledne na Štědrý den, ale rozhodně není problém i ji připravit v podstatě kdykoliv. Co se mé osobní nomenklatury týče tak rozlišuji dva typy polévek s obsahem kysaného zelí: 1) Zelňačka (jejíž recept dnes přináším) – je smetanová, krémové konzistence a velmi jednoduchá na svou přípravu a 2) Valašská kyselica (recept bude následovat v některých svých příštích publikacích) – je červená, nezahušťovaná, s obsahem a vůní uzeného masa a klobásek a také chutná výtečně!
Přeji vám všem krásné a pohodové Vánoce a děkuji vám všem, kteří jste mi poslali tolik milých pozdravů a přání.
Suroviny:
2 hrnky kysaného zelí (vč.nálevu)1 uvařený malý brambor
2 hrnky smetany
1 lžíce mouky
1 natvrdo uvařené vejce
Postup:
1. Zelí přivedeme k varu (osobně zde v Kanadě používám kysané zelí sterilované, takže vařit ho dlouze netřeba). Ti z vás, co použijí neupravené zelí doporučuji povařit dle libosti konzistence.2. Přidáme nakrájený uvařený brambor (osobně brambor v této polévce nevařím) a přilijeme směs mouky rozmíchané ve smetaně. Krátce povaříme.
3. Servírujeme s natvrdo uvařeným vajíčkem. Dle libosti možno dochutit event. solí a pepřem, ale normálně netřeba.
Žádné komentáře:
Okomentovat