Začala zima a s ní také nové úkoly, povinnosti a rituály… Samozřejmě vaření a kulinařina neustaly, nicméně se přiznám, že v mezičase mezi večernírním a ranním během za sněhovou frézou mi už nestačily mé korespondenční síly, abych zvládnul mimo dalších povinností fotky a recepty umístit na blog. Pokud mi čas, závěje a síly dovolí, budu nadále a rád zasílat své vyzkoušené recepty. Na dnešní sváteční nedělní oběd jsem si připravil netradiční provedení tradiční kachny na pomerančích v mírné – zato však jistě zajímavé úpravě.
Suroviny:
1 balení kachních prsíček (zmrazená nechat pozvolna rozmrazit)špetka soli
špetka kmínu
šťáva ze 3 pomerančů
1/2 kostky slepičího bujónu
3 lžíce rostlinného oleje
1 malá hlávka zelí
1 oddenek zázvoru
200g drůbežích jater
hrst rozinek
1 lžíce medu
Postup:
1. Kůži prsíček příčně nařežeme do tvaru mřížky, nasolíme a nakmínujeme.2. Prsíčka opečeme nejprve stranou s kůží na rozpáleném oleji (12 minut na středním stupni) a následně obrátíme a dopečeme dalších 12 minut (nejlépe v litinovém pekáči – nebo zapékací míse).
3. V době, co se prsíčka opékají, vymačkanou šťávu ze tří pomerančů, 1/2 kostky slepičího bujónu a kůru z půlky pomeranče svaříme v pánvi (cca 12 minut).
4. Následně kůru z pomeranče vyjmeme (nevyhazujeme, použijeme na finalizaci zdobení) a na mírném stupni odpaříme zbytek tekutiny (do konzistence marmelády – dalších cca 12 minut).
5. Malou hlávku zelí nastrouháme nebo nakrájíme do mísy.
6. Do stejné mísy na jemném struhadle nastrouháme oloupaný čerstvý oddenek zázvoru
7. Opečená prsíčka vyjmeme a do výpeku vložíme na drobné kostky pokrájená játra, která orestujeme – cca 5 minut.
8. Následně přidáme směs zelí a zázvoru, rozinky a lžíci medu, vše důkladně promícháme a kráce podusíme.
9. Prsíčka překrojíme a položíme na zeleninovou směs, přiklopíme poklicí a vložíme do předehřáté trouby (180°C/350°F) na 20 minut.
10. Servírujeme na talíř spolu se zeleninovou směsí, prisíčka přelijeme pomerančovou glazurou a dozdobíme uvařenou pomerančovou kůrou.
Žádné komentáře:
Okomentovat