Štítky

28. 11. 2010

Kachní prsíčka na pomerančních

DSC00142
Začala zima a s ní také nové úkoly, povinnosti a rituály… Samozřejmě vaření a kulinařina neustaly, nicméně se přiznám, že v mezičase mezi večernírním a ranním během za sněhovou frézou mi už nestačily mé korespondenční síly, abych zvládnul mimo dalších povinností fotky a recepty umístit na blog. Pokud mi čas, závěje a síly dovolí, budu nadále a rád zasílat své vyzkoušené recepty. Na dnešní sváteční nedělní oběd jsem si připravil netradiční provedení tradiční kachny na pomerančích v mírné – zato však jistě zajímavé úpravě.

Suroviny:

1 balení kachních prsíček (zmrazená nechat pozvolna rozmrazit)
špetka soli
špetka kmínu
šťáva ze 3 pomerančů
1/2 kostky slepičího bujónu
3 lžíce rostlinného oleje
1 malá hlávka zelí
1 oddenek zázvoru
200g drůbežích jater
hrst rozinek
1 lžíce medu

Postup:

1. Kůži prsíček příčně nařežeme do tvaru mřížky, nasolíme a nakmínujeme.
DSC00123DSC00124
2. Prsíčka opečeme nejprve stranou s kůží na rozpáleném oleji (12 minut na středním stupni) a následně obrátíme a dopečeme dalších 12 minut (nejlépe v litinovém pekáči – nebo zapékací míse).
DSC00126DSC00130
3. V době, co se prsíčka opékají, vymačkanou šťávu ze tří pomerančů, 1/2 kostky slepičího bujónu a kůru z půlky pomeranče svaříme v pánvi (cca 12 minut). 
DSC00125DSC00127
4. Následně kůru z pomeranče vyjmeme (nevyhazujeme, použijeme na finalizaci zdobení) a na mírném stupni odpaříme zbytek tekutiny (do konzistence marmelády – dalších cca 12 minut).
DSC00141
5. Malou hlávku zelí nastrouháme nebo nakrájíme do mísy.
DSC00128
6. Do stejné mísy na jemném struhadle nastrouháme oloupaný čerstvý oddenek zázvoru
DSC00129
7. Opečená prsíčka vyjmeme a do výpeku vložíme na drobné kostky pokrájená játra, která orestujeme – cca 5 minut.
DSC00131DSC00132
8. Následně přidáme směs zelí a zázvoru, rozinky a lžíci medu, vše důkladně promícháme a kráce podusíme.
DSC00133DSC00134
9. Prsíčka překrojíme a položíme na zeleninovou směs, přiklopíme poklicí a vložíme do předehřáté trouby (180°C/350°F) na 20 minut.
DSC00135DSC00136
10. Servírujeme na talíř spolu se zeleninovou směsí, prisíčka přelijeme pomerančovou glazurou a dozdobíme uvařenou pomerančovou kůrou.
DSC00142

Žádné komentáře: