Tak myslím, že houbová sezóna je pro letošní rok definitivně u konce… Naštěstí zatím u nás teplota ještě nepoklesla pod bod mrazu – a přiznávám bez mučení, že jsem vděčný za každý deštivý den (v tomto čase) – tedy na upřesnění – za každý den, kdy nesněží… Zlí jazykové nám pro letošek díky vlivu El-Ňiňa předpovídají opravdu vydatnou sněhovou nadílku, takže uvidíme.
Každopádně má tradiční desitiminutová výprava do lesa, který mám ze třech stran kolem svého domu byla – jako obvykle – úspěšná a z posledních letošních hřibů jsem se rozhodl udělat guláš – tolik v diskuzích zmiňovaný. Těším se na vaše komentáře a vaše zkušenosti.
Suroviny:
5-10 hřibů – dle velikosti, dostupnosti a hladu…1 velká cibule (nakrájet na kostičky)
3 plátky slaniny (nakrájet na kostičky)
3 lžíce rostlinného oleje
3 lžíce papriky
1 lžička drceného kmínu
1/2 lžičky soli
1/2 lžičky pepře
1 kostka zeleninového bujónu
1 litr vody
1 lžíce Maggi polévkového koření
2 lžíce mouky
1 lžička majoránky
2 stroužky česneku
Postup:
1. Hřiby pokrájíme na hrubé kostky.2. V hrnci na troše oleje opražíme slaninu, zpěníme cibulku a přidáme houby.
3. Podusíme až houby vypaří vodu na cca 1/2 objemu.
4. Přidáme papriku a lehce prohřejme – až začne vonět, zalejeme vodou a přidáme kmín a kostku bujónu.
5. Krátce povaříme (10 minut), dochutíme solí, pepřem a Maggi polévkovým kořením. Zahustíme směsí mouky a vody a krátce zavaříme. Na závěr dochutíme majoránkou a česnekem.
Žádné komentáře:
Okomentovat