Štítky

10. 11. 2010

Houbový guláš

Picture 171
Tak myslím, že houbová sezóna je pro letošní rok definitivně u konce… Naštěstí zatím u nás teplota ještě nepoklesla pod bod mrazu – a přiznávám bez mučení, že jsem vděčný za každý deštivý den (v tomto čase) – tedy na upřesnění – za každý den, kdy nesněží… Zlí jazykové nám pro letošek díky vlivu El-Ňiňa předpovídají opravdu vydatnou sněhovou nadílku, takže uvidíme.
Každopádně má tradiční desitiminutová výprava do lesa, který mám ze třech stran kolem svého domu byla – jako obvykle – úspěšná a z posledních letošních hřibů jsem se rozhodl udělat guláš – tolik v diskuzích zmiňovaný. Těším se na vaše komentáře a vaše zkušenosti.

Suroviny:

5-10 hřibů – dle velikosti, dostupnosti a hladu…
1 velká cibule (nakrájet na kostičky)
3 plátky slaniny (nakrájet na kostičky)
3 lžíce rostlinného oleje
3 lžíce papriky
1 lžička drceného kmínu
1/2 lžičky soli
1/2 lžičky pepře
1 kostka zeleninového bujónu
1 litr vody
1 lžíce Maggi polévkového koření
2 lžíce mouky
1 lžička majoránky
2 stroužky česneku

Postup:

1. Hřiby pokrájíme na hrubé kostky.
Picture 163
2. V hrnci na troše oleje opražíme slaninu, zpěníme cibulku a přidáme houby.
Picture 165
3. Podusíme až houby vypaří vodu na cca 1/2 objemu.
Picture 166
4. Přidáme papriku a lehce prohřejme – až začne vonět, zalejeme vodou a přidáme kmín a kostku bujónu.
Picture 168
5. Krátce povaříme (10 minut), dochutíme solí, pepřem a Maggi polévkovým kořením. Zahustíme směsí mouky a vody a krátce zavaříme. Na závěr dochutíme majoránkou a česnekem.
Picture 169

Žádné komentáře: