Štítky

9. 11. 2010

Jahodové knedlíky z tvarohového těsta

DSC00106
Do svých 14ti let jsem vyrůstal v Kroměříži a celkem živě si pamatuji, když v polovině 80.let otevřeli v Kovářské ulici obchod, který se jmenoval Severka. Sortiment zmražených výrobků nebyl zdaleka tak široký, jak je tomu v současné době a prakticky na všech místech, každopádně jeden výrobek mi utkvěl v paměti až do dneška – byla to krabička, která obsahoval šest drobných jahodových knedlíků připravených z tvarohového těsta… Nějakým impulzem se mi v mozku tato vzpomínka evokovala a já na ně dostal strašnou chuť… Takže jsem “naklusal” do místní Overwaitea a zakoupil vaničku jahod, prohledal svou spíž a zjistil pozitivní stav obsahu českých zásob krupice a dětské krupičky a jal se připravit tuto Severkovou specialitku.
Když předběhnu sled událostí – knedlíky se vydařily a já jsem druhý den vzal polotovar do své práce a podělil se při obědu se svými kolegy o svůj malý zážitek formou drobného dezertu.

Suroviny:

1 balení čerstvých jahod
500g tvarohu
4 hrnky krupice
1/2 hrnku hladké mouky
2 žloutky
lžíce másla
ze dvou bílků sníh

Na polevu:

250g tvarohu
1 lžíce cukru
1 vanilkový cukr

Postup:

1. Tvaroh, žloutky a máslo utřeme do pěny. Následně přidáme mouku a krupici vymícháme do tuhého těsta. Na závěr vařečkou lehce vmícháme sníh připravený ze dvou bílků.
DSC00079
2. Z těsta vyválíme váleček, který rozkrájíme na menší díly.
DSC00104
3. Každý z těchto dílů roztlačíme prsty to úhledné placky, vložíme jahodu, zabalíme a zakulatíme.
DSC00105
4. Vaříme v jemně osolené vodě 12 minut. Podáváme s přelivem připraveným smícháním tvarohu, cukru a vanilkového cukru. Můžeme dodekorovat také jahodovou marmeládou či půlkami čerstvých jahod.

Žádné komentáře: