Do svých 14ti let jsem vyrůstal v Kroměříži a celkem živě si pamatuji, když v polovině 80.let otevřeli v Kovářské ulici obchod, který se jmenoval Severka. Sortiment zmražených výrobků nebyl zdaleka tak široký, jak je tomu v současné době a prakticky na všech místech, každopádně jeden výrobek mi utkvěl v paměti až do dneška – byla to krabička, která obsahoval šest drobných jahodových knedlíků připravených z tvarohového těsta… Nějakým impulzem se mi v mozku tato vzpomínka evokovala a já na ně dostal strašnou chuť… Takže jsem “naklusal” do místní Overwaitea a zakoupil vaničku jahod, prohledal svou spíž a zjistil pozitivní stav obsahu českých zásob krupice a dětské krupičky a jal se připravit tuto Severkovou specialitku.
Když předběhnu sled událostí – knedlíky se vydařily a já jsem druhý den vzal polotovar do své práce a podělil se při obědu se svými kolegy o svůj malý zážitek formou drobného dezertu.
Suroviny:
1 balení čerstvých jahod500g tvarohu
4 hrnky krupice
1/2 hrnku hladké mouky
2 žloutky
lžíce másla
ze dvou bílků sníh
Na polevu:
250g tvarohu1 lžíce cukru
1 vanilkový cukr
Postup:
1. Tvaroh, žloutky a máslo utřeme do pěny. Následně přidáme mouku a krupici vymícháme do tuhého těsta. Na závěr vařečkou lehce vmícháme sníh připravený ze dvou bílků.2. Z těsta vyválíme váleček, který rozkrájíme na menší díly.
3. Každý z těchto dílů roztlačíme prsty to úhledné placky, vložíme jahodu, zabalíme a zakulatíme.
4. Vaříme v jemně osolené vodě 12 minut. Podáváme s přelivem připraveným smícháním tvarohu, cukru a vanilkového cukru. Můžeme dodekorovat také jahodovou marmeládou či půlkami čerstvých jahod.
Žádné komentáře:
Okomentovat