Nevím, jestli jsem ve svých předchozích článcích zmínil, jak moc jsem “polévkový”, ale řekl bych, že stejně tak, jak mám rád maso, mám rád i polévky. Moc jsem jich zatím zde na blogu neprezentoval, ale budete-li mít zájem, rád se s vámi o mnohé z mých inspirací a variací podělím.
Tato fazolová polévka je velmi jednoduchá a přitom velmi chutná. Základem jsou fazole konkrétně jsme vždy používali fazol šarlatový (v angličtině se jim říká Scarlet Runner Beans, v němčině Feuerbohne nebo Käferbohne) a jako děti jsme jim s oblibou říkali “švábi”. Takže většinou v sobotu bývala na oběd “švábová polévka”. Tento druh fazolí dal polévce svou typickou a nezaměnitelně krásnou starorůžovou barvu. Bohužel se mi zatím nepodařilo tady v BC tuto odrůdu sehnat, takže má dnešní improvizace je z tzv. “Pinto beans”, které sice zdaleka svou velikostí “šváby” nepřipomínají, ale barva je celkem blízká té původní receptuře.
Suroviny:
2 hrnky fazolí (namočit přes noc do studené vody)2 litry vody
1 menší mrkev
1 menší petržel
kousek celeru
1 hrnek smetany
2 lžíce mouky
sůl a pepř na dochucení
Postup:
1. Namočené a fazole propláchneme pod tekoucí vodou a dáme vařit.2. Zeleninu postrouháme na hrubém struhadle a přidáme ji cca po 20 minutách vaření (kdy jsou fazole již téměř měkké).
3. Po dalších cca 10 minutách rozmícháme mouku ve smetaně a tuto směs vlijeme do polévky.
4. Dochutíme pepřem a solí.
Žádné komentáře:
Okomentovat