Štítky

3. 11. 2010

Mámina fazolová polévka se smetanou

DSC00091
Nevím, jestli jsem ve svých předchozích článcích zmínil, jak moc jsem “polévkový”, ale řekl bych, že stejně tak, jak mám rád maso, mám rád i polévky. Moc jsem jich zatím zde na blogu neprezentoval, ale budete-li mít zájem, rád se s vámi o mnohé z mých inspirací a variací podělím.
Tato fazolová polévka je velmi jednoduchá a přitom velmi chutná. Základem jsou fazole konkrétně jsme vždy používali fazol šarlatový (v angličtině se jim říká Scarlet Runner Beans, v němčině Feuerbohne nebo Käferbohne) a jako děti jsme jim s oblibou říkali “švábi”. Takže většinou v sobotu bývala na oběd “švábová polévka”. Tento druh fazolí dal polévce svou typickou a nezaměnitelně krásnou starorůžovou barvu. Bohužel se mi zatím nepodařilo tady v BC tuto odrůdu sehnat, takže má dnešní improvizace je z tzv. “Pinto beans”, které sice zdaleka svou velikostí “šváby” nepřipomínají, ale barva je celkem blízká té původní receptuře.

Suroviny:

2 hrnky fazolí (namočit přes noc do studené vody)
2 litry vody
1 menší mrkev
1 menší petržel
kousek celeru
1 hrnek smetany
2 lžíce mouky
sůl a pepř na dochucení

Postup:

1. Namočené a fazole propláchneme pod tekoucí vodou a dáme vařit.
DSC00087
2. Zeleninu postrouháme na hrubém struhadle a přidáme ji cca po 20 minutách vaření (kdy jsou fazole již téměř měkké).
DSC00088
3. Po dalších cca 10 minutách rozmícháme mouku ve smetaně a tuto směs vlijeme do polévky.
DSC00089
4. Dochutíme pepřem a solí.
DSC00090

Žádné komentáře: