Jak úžasná imperialistická kombinace! Posuďte sami! Tyto plátky, které jsem dostal od své kolegyně Christine, pochází ze zvířete, které se zde označuje jeko “elk” a ulovil jej její manžel na lovu minulý týden. Vzhledem k tomu, že nejsem ani nimrod, ani zoolog, mám trošku problém s překladem, ale pokusím se nastínit, o jaké zvíře se vlastně jedná… Dle Wikipedie se tedy jedná o severoamerického losa (čili jelena wapiti, neboli Cervus canadensis, případně elk). Patří do skupiny jelenovitých a je jedním z největších savců na severoamerickém kontinentu (samci dosahují váhy i 320kg!!!).
Prosím nezaměňovat ovšem toto zvíře s losem severozápadním (Alces alces andersoni, neboli moose), jehož samci jsou ještě o několik desítek kilogramů těžší, avšak jejich maso je stejně tak výtečné!!!
Suroviny:
3 plátky jelení kýty2 stroužky česneku
3 kuličky jalovce
1 hřebíček
5 lžic ginu
1/2 lžičky soli
3 lžíce rostlinného oleje
1 cibule
1 mrkev
1 petržel
kousek celeru
2 bobkové listy
1/4 hrnku balzamikového octa
2 hrnky smetany
1 lžíce mouky
Postup:
1. Ve hmoždíři rotlučeme jalovec, hřebíček a smícháme s česnekem utřeným se solí. Ke směsi přidáme gin a důkladně promícháme.2. Tuto marinádu naneseme na plátky masa a vložíme do Ziplocku nebo do skleněné misky a necháme v chladničce marinovat po dva dny.
3. Následně zpěníme na oleji nakrájenou cibuli.
4. Přidáme nastrouhanou kořenovou zeleninu a bobkový list a krátce osmahneme.
5. Přidáme marinované maso a podlejeme marinádou.
6. Dusíme v uzavřeném hrnci cca 30 minut do měkka.
7. Následně maso a bobkové listy vyjmeme, zeleninu rozmixujeme a přidáme smetanu rozmíchanou s moukou a zahustíme krátkým povařením. Dochutíme balzamickým octem a solí. Podáváme s houskovým nebo bramborovým knedlíkem.
Žádné komentáře:
Okomentovat