Štítky

4. 11. 2010

Jelen na ginu

DSC00085
Jak úžasná imperialistická kombinace! Posuďte sami! Tyto plátky, které jsem dostal od své kolegyně Christine, pochází ze zvířete, které se zde označuje jeko “elk” a ulovil jej její manžel na lovu minulý týden. Vzhledem k tomu, že nejsem ani nimrod, ani zoolog, mám trošku problém s překladem, ale pokusím se nastínit, o jaké zvíře se vlastně jedná… Dle Wikipedie se tedy jedná o severoamerického losa (čili jelena wapiti, neboli Cervus canadensis, případně elk). Patří do skupiny jelenovitých a je jedním z největších savců na severoamerickém kontinentu (samci dosahují váhy i 320kg!!!). 
Cervus_canadensis2006
Prosím nezaměňovat ovšem toto zvíře s losem severozápadním (Alces alces andersoni, neboli moose), jehož samci jsou ještě o několik desítek kilogramů těžší, avšak jejich maso je stejně tak výtečné!!!
800px-Moose_983_LAB
 

Suroviny:

3 plátky jelení kýty
2 stroužky česneku
3 kuličky jalovce
1 hřebíček
5 lžic ginu
1/2 lžičky soli
3 lžíce rostlinného oleje
1 cibule
1 mrkev
1 petržel
kousek celeru
2 bobkové listy
1/4 hrnku balzamikového octa
2 hrnky smetany
1 lžíce mouky

Postup:

1. Ve hmoždíři rotlučeme jalovec, hřebíček a smícháme s česnekem utřeným se solí. Ke směsi přidáme gin a důkladně promícháme.
DSC00055
2. Tuto marinádu naneseme na plátky masa a vložíme do Ziplocku nebo do skleněné misky a necháme v chladničce marinovat po dva dny.
DSC00056DSC00057
3. Následně zpěníme na oleji nakrájenou cibuli.
DSC00077
4. Přidáme nastrouhanou kořenovou zeleninu a bobkový list a krátce osmahneme.
DSC00078
5. Přidáme marinované maso a podlejeme marinádou.
DSC00080
6. Dusíme v uzavřeném hrnci cca 30 minut do měkka.
DSC00081
7. Následně maso a bobkové listy vyjmeme, zeleninu rozmixujeme a přidáme smetanu rozmíchanou s moukou a zahustíme krátkým povařením. Dochutíme balzamickým octem a solí. Podáváme s houskovým nebo bramborovým knedlíkem.
DSC00082

Žádné komentáře: