Štítky

7. 11. 2010

Tatarák

DSC00114
Tatarák je prostě další s klasických českých pokrmů. Myslím, že už jsem pár Kanaďanů spolehlivě vyděsil jen popisem přípravy a použitých surovin. Primární a naprosto zásadní otázka se z jejich úst dostaví téměř okamžitě: “… ale to maso nejíte syrové, že ne…???!!!” Vždy se trošku pousměju a potom s lišáckou chladnokrevností suše odpovím: “…samozřejmě, že ano… jinak by to nebyl tatarák…” Každopádně ten, který přemůže svůj ostych a ochutná, dá jistě za pravdu všem, co tatarák – stejně jako já – milují, že je to opravdu lahůdka!
Na druhou stranu – a to mi věřte, že by byl téměř hřích to ze zdejšího hovězího nevyzkoušet a neservírovat. Severoamerické hovězí má naprosto odlišnou texturu a samozřejmě i chuť s porovnáním s evropským. Je to samozřejmě dáno dvěma zásadními faktory – odrůdami hovězího a procesem zrání masa, ale to je jistě na samostatnou přednášku a odbočil bych od stěžejního.

Suroviny:

250g čerstvého mletého libového hovězího masa (nejlépe svíčková)
1 lžíce hořčice
1 lžíce kečupu
1/2 malé cibule (najemno nakrájet)
1 lžička sójové omáčky
1 lžička worchestrové omáčky
1/2 lžičky pepře
1/2 lžičky soli
1/2 lžičky drceného kmínu
1/2 lžičky papriky
1 žloutek
kapka tabasca nebo špetka čili
2 plátky staršího chleba
3 lžíce rostlinného oleje
1 stroužek česneku

Postup:

1. Připravíme si topinky (plátky chleba osmažíme na tuku do zlatova).
DSC00112DSC00113
2. Každý kousek důkladně z obou stran potřeme česnekem.
DSC00115
3. Na servírovací talíř si upravíme maso, žloutek, cibuli a koření.
DSC00114
4. Dle libosti všechny připravené suroviny smícháme vidličkou a před konzumací mažeme na topinky.
DSC00116

Žádné komentáře: