Štítky

2. 11. 2010

Vepřová panenka nadívaná slaninou, špenátem a mozzarellou

DSC00076
Recept velmi zajímavý – jak přípravou, tak i chuťově, ale i esteticky. Stojí určitě za vyzkoušenou a inovacím se rozhodně meze nekladou. Z mého pohledu si klidně myslím, že např. substituce slaniny šunkou může být určitě zajímavá, stejně tak bych se nebál použít i aromatičtější sýr – klidně i olomoucké tvarůžky – daly by jistě panence patřičný říz.
Doporučit mohu přípravu i ze zmrazené panenky – tuto bych řádně nasolil a načesnekoval ještě ve zmrzlém stavu a takto “ošetřenou” nechal v chladničce postupně rozmrznout – sůl se do masa vstřebá a toto je pak při pečení krásně růžové.

Suroviny:

2 vepřové panenky
2 lžičky soli
2 stroužky česneku (utřít se solí)
1/2 lžičky pepře
1 balení zmraženého listového špenátu
100g mozzarelly
8 plátků slaniny
4 lžíce rostlinného oleje

Postup:

1. Panenku omyjeme a řádně nasolíme a načesnekujeme. Zabalíme do plastové fólie nebo Ziplocku a necháme v chladničce marinovat 1-2 dny.
2. Panenku vyjememe a osušíme. Podélně rozřízneme.
DSC00060
3. Naklepeme a posypeme pepřem.
DSC00061
4. Poklademe plátky slaniny.
DSC00062
5. Zmrazený špenát ponoříme do vařící vody a následně jej propláchneme studenou vodou a řádně vymačkáme (nejlépe v cedníku) tak, aby byly špenátové listy téměř suché.
DSC00063
6. Špenát rovnoměrně rozdělíme a poklademe na slaninu.
DSC00064
7. Mozzarellu rozkrájíme na hranoly, které umístíme na špenát.
DSC00065
8. Srolujeme a několika špejlemi panenku zasvorkujeme.
DSC00066
9. Na pánvi nebo přímo v Remosce prudce ze všech stran panenku osmažíme na rostlinném oleji, tak aby byla na povrchu krásně křupavá.
DSC00067DSC00068
10. Poklademe plátky slaniny a dopečeme (v Remosce nebo v troubě - 180°C/350°F) – cca 25 minut.
DSC00069
11. Výpek můžeme zahustit vodou s moukou a dochutit dle potřeby solí a pepřem. Panenku rozkrájíme na plátky širkoké cca 1cm a podáváme s brambory, bramborovou kaší nebo rýží.

Žádné komentáře: