Recept velmi zajímavý – jak přípravou, tak i chuťově, ale i esteticky. Stojí určitě za vyzkoušenou a inovacím se rozhodně meze nekladou. Z mého pohledu si klidně myslím, že např. substituce slaniny šunkou může být určitě zajímavá, stejně tak bych se nebál použít i aromatičtější sýr – klidně i olomoucké tvarůžky – daly by jistě panence patřičný říz.
Doporučit mohu přípravu i ze zmrazené panenky – tuto bych řádně nasolil a načesnekoval ještě ve zmrzlém stavu a takto “ošetřenou” nechal v chladničce postupně rozmrznout – sůl se do masa vstřebá a toto je pak při pečení krásně růžové.
Suroviny:
2 vepřové panenky
2 lžičky soli
2 stroužky česneku (utřít se solí)
1/2 lžičky pepře
1 balení zmraženého listového špenátu
100g mozzarelly
8 plátků slaniny
4 lžíce rostlinného oleje
Postup:
1. Panenku omyjeme a řádně nasolíme a načesnekujeme. Zabalíme do plastové fólie nebo Ziplocku a necháme v chladničce marinovat 1-2 dny.
2. Panenku vyjememe a osušíme. Podélně rozřízneme.
3. Naklepeme a posypeme pepřem.
4. Poklademe plátky slaniny.
5. Zmrazený špenát ponoříme do vařící vody a následně jej propláchneme studenou vodou a řádně vymačkáme (nejlépe v cedníku) tak, aby byly špenátové listy téměř suché.
6. Špenát rovnoměrně rozdělíme a poklademe na slaninu.
7. Mozzarellu rozkrájíme na hranoly, které umístíme na špenát.
8. Srolujeme a několika špejlemi panenku zasvorkujeme.
9. Na pánvi nebo přímo v Remosce prudce ze všech stran panenku osmažíme na rostlinném oleji, tak aby byla na povrchu krásně křupavá.
10. Poklademe plátky slaniny a dopečeme (v Remosce nebo v troubě - 180°C/350°F) – cca 25 minut.
11. Výpek můžeme zahustit vodou s moukou a dochutit dle potřeby solí a pepřem. Panenku rozkrájíme na plátky širkoké cca 1cm a podáváme s brambory, bramborovou kaší nebo rýží.
Žádné komentáře:
Okomentovat