K tradičnímu nedělnímu obědu samozřejmě patří i dezert. Mým oblíbencem je samozřejmě klasický jablečný štrůdl. Jeho příprava je opravdu velmi jednoduchá a samozřejmě jej lze připravit kdykoliv (tedy i když člověka přepadne chuť na něco sladkého v pozdějších večerních hodinách) – je hotov za 20minut!
Suroviny:
2 hrnky hladké mouky
1 hrnek nastrouhaného másla (nejlépe se strouhá máslo z mrazničky)
2 lžíce bílého jogurtu nebo kefíru
3 jablka (oloupat, nastrouhat na hrubo)
hrst strouhanky
hrst cukru
1 lžíce mleté skořice
hrst rozinek (není nutno)
hrst kokosu (není nutno)
1 vejce na potření
Postup:
1. V míse smícháme mouku, máslo a jogurt.
2. Vypracujeme vláčné těsto
3. Rozdělíme na dvě poloviny a rozválíme na dva tenké obdélníky. Na první třetinu obdélníku navrstvíme strouhanku, nastrouhaná jablka, rozinky, kokos a skořici.
4. Srolujeme, lehce přitlačíme a vyformujeme “nohavice”. Potřeme rozmíchaným vejcem a pečeme ve vyhřáté troubě 180°C/350°C do zlatova.
5. Rozkrájíme a servírujeme buď ještě za tepla s vanilkovou zmrzlinou, horkým vanilkovým krémem nebo klasicky jen pocukrovat.
Žádné komentáře:
Okomentovat