Opět se měsíc sešel s měsícem a společně s kolegy v práci připravujeme téma našeho společného obědu – bude ve znamení předkrmů. Myslím si, že stejně jako pomazánka, mohl by se tento recept jmenovat klidně i dip a jako předkrm bude také velmi vhodný. Celer má samozřejmě nejen v kuchyni, ale také v přírodní medicíně své nezastupitelné místo a vzhledem k jedné z mnoha vlastností, kdy působí blahodárně na zažívání a podporuje chuť, bude tudíž velmi vhodným kandidátem na předkrm. Celerovou pomazánku si pamatuji, že dělali naši rodiče poměrně často a pokud si dobře vzpomínám, nebyl jsem jejím příznivcem dlouhou řadu let. Jak jsem již také několikrát zmínil, chutě se vyvíjejí a stejně tak, komu např. v mládí nechutnaly olivy, v pozdějším věku se stávají nepostradatelnými. U mě – stejně jako ananas – i celer si postupem času našel své místo. Celerová pomazánka - nebo také chcete-li falešná humrová - jistě obohatí váš podzimní jídelníček a také uleví tomu náporu po kapustě a zelí
Suroviny:
1/2 bulvy celeru
1 větší mrkev
3 lžíce majonézy
1 lžíce citrónové šťávy
1/2 lžičky soli
špetka soli
Postup:
1. Na jemném struhadle nastrouháme celer a mrkev.
2. V misce zakápneme citrónem, přidáme sůl a pepř a smícháme s majonézou. Může se použít jako dip nebo jako pomazánku na bílé či tmavé pečivo.
Žádné komentáře:
Okomentovat