Suroviny I. (maso):
1kg vepřového masa (krkovička, plecko)500g libovějšího bůčku
1 větší cibule
2 stroužky česneku (utřený se solí)
1 lžíce soli
1 lžička pepře a kmínu
Postup I. (marinování masa):
1. Česnek utřeme se solí a masa důkladně touto směsí doslova “promasírujeme”, posypeme kmínem a pepřem a necháme v pekáči přes noc marionvat.2. Druhý den maso v pekáčku podlijeme troškou vody a pečeme mírně při 180°C (350°F) za občasného podlévání a otáčení. Jakmile maso začne červenat, zasypeme nakrájenou cibulí (záměrně až v této fázi, aby cibule nezčernala a nezhořkla).
Suroviny II. (kvásek):
1/2 lžičky sušených kvasnic1/4 hrnku vlažné vody
špetka cukru
1 lžíce mouky
Postup II. (kvásek):
všechny suroviny smíchat v odměrce nebo v hlubší misce, nechat vzejít (cca 20 minut).Suroviny III. (těsto na knedlík):
kvásek2 hrnky mouky
1/2 hrnku vlažné vody
špetka soli
Postup III. (těsto na knedlík):
všechny suroviny smíchat a vytvořit šišku, kterou vložíme do vnitřního dílu napařovacího hrnce (s otvory) a necháme asi 20 minut nakynout. Poté posadíme tuto část nad vařící vodu a vaříme 20 minut). Jakmile je knedlík hotový, propíchneme ho na několika místech vidlicí a necháme vypářit.Suroviny IV. (zelí):
1 hlávka zelí1 lžíce cukru
1 lžíce soli
1/4 hrnku octa
2 hrnky vody
1 lžíce kmínu
3 plátky slaniny
1 větší cibule
3 lžíce rostlinného oleje
2 lžíce mouky
Postup IV. (zelí):
1. Zelí pokrájíme nebo postrouháme dle libosti (osobně ho mám raději trošku hrubší). Do hrnce přidáme sůl, cukr, ocet, vodu a kmín. Vaříme do změknutí (cca 30 minut). Nepřikrýváme pokličkou, aby vyprchaly čpavé látky2. Mezitím opražíme na oleji na kousky nakrájenou slaninu a přidáme cibuli.
3. Necháme vysmažit do zlatova a přidáme mouku a připravíme světlejší jíšku.
4. Jíšku smícháme se zelím a krátce povaříme na mírném stupni za stálého míchání.
5. Servírujeme a dekorujeme na talíř. Nezapomeneme výpekem polít dle libosti knedlík a zelí.
Žádné komentáře:
Okomentovat