Štítky

25. 10. 2010

Kanadsko-česká kapusta

Na sobotním farmářském trhu u nás v Nakusp se mi pod ruku dostala tato nezvykle kadeřavá, avšak zajímavá zelenina, která mi byla představena jako "kail" - což by v českém překladu odpovídalo výrazu kapusta, avšak nebyla to hlávka, jakou známe z běžné praxe, byly to jen kadeřavé listy (viz. níže). Každopádně i tak ve mě vzbudila chuť na klasickou kapustu, která se u nás celkem běžně a často konzumovala - zejména s výpečky a bramborovým knedlíkem. Takže bych řekl, že technologický postup zůstává zachován, pozměněna je jen konzistence vstupní suroviny, jak by se dalo zapsat do protokolu...
DSC01093

Suroviny:

5 listů kapusty “kail” (pokud někdo znáte správný český výraz pro tuto zeleninu, rád opravím)
1 větší cibule
3 lžíce mouky
3 lžíce rostlinného oleje
2 hrnky vody
3 brambory (nakrájet na kostičky)
5 stroužků česneku (utřít se solí)
sůl a pepř

Postup:

1. Omyté kapustové listy pomeleme na hrubo na masovém mlýnku (nebo můžeme i najemno rozsekat nožem) a dáme povařit spolu s 2 hrnky vody a brambory nakrájenými na kostičky. Vaříme cca 10 minut – do změknutí brambor.
DSC01066DSC01076
2. Ve stejný čas opražíme do zlatova cibulku na pánvi s olejem.
DSC01068
3. Přidáme mouku a lehce opražíme (světlá jíška).
DSC01077
4. Jíškou zahustíme kapustu a krátce povaříme za stálého míchání na mírném stupni (cca 2 minuty). Dochutíme solí, pepřem a česnekem.
DSC01078
5. Servírujeme s pečeným masem (dle libosti – mým favoritem je samozřejmě hovězí, ale jistě to bude velmi dobré i s vepřovým, či králíkem) a houskovým nebo bramborovým knedlíkem.
DSC01093

Žádné komentáře: