Pojem pastýřský koláč (shepherd’s pie) se objevuje až po roce 1870 a od té doby se de-facto pro stejný pokrm užívají oba názvy bez ohledu na to, jaký druh masa je použit (hovězí či skopové).
Za jednu z tisíce variant a za inspiraci jsem vděčný své kolegyni a výborné kuchařce a cukrářce Lauře.
Suroviny:
1 cibule (na drobné kostičky)1 mrkev (na drobné kostičky)
1 malá cuketa (oloupaná nebo ne – dle chuti a nálady, pokrájená na větší kostičky)
1 malá tykev (oloupaná, zbavená semen a pokrájená na větší kostičky)
1/2 hrnku zeleného hrášku
miska pokrájeného vařeného kuřecího nebo krůtího masa
kousek kabanosu, uzeniny, popř. šunky
3 bobkové listy
3 lžíce rostlinného oleje
3 velké brambory
hrnek mléka
kousek másla
sůl, pepř
Postup:
1. Na pánvi zpěníme cibulku a přidáme mrkev a bobkový list. V mezičase si připravíme bramborovou kaši (uvaříme do měkka brambory a smícháme s mlékem, máslem a dochutíme solí).2. K opražené cibuli a mrkvi přidáme nakrájenou uzeninu (popř. šunku) a vařené drůbeží maso, krátce orestujeme.
3. Na závěr přidáme cuketu a tykev a krátce povaříme (5 minut) a dochutíme pepřem a solí.
4. Hotovou směs přeneseme do Remosky nebo do zapékací misky nebo kastrolu a tuto směs převrstvíme bramborovou kaší.
5. Zapečeme dle potřeby a chuti – většinou až bramborová kaše na povrchu začne růžovět.
Žádné komentáře:
Okomentovat