Štítky

6. 10. 2010

Chalupářský koláč

… nebo chcete-li shepherd’s pie, cottage pie či cowboy pie má jistě zajímavou historii. Podle literárních zdrojů se nejprve (zhruba kolem roku 1790, kdy byly brambory představeny jako konzumovatelné) začal užívat pojem “cottage pie” – odvozeno od slova “cottage” = chalupa(ve smyslu skromného přístřešku). Recepty z této doby tento pokrm zpravidla popisují jako orestované zbytky jakéhokoliv masa překryté vrstvou nakrájených brambor (dnes se užívá zpravidla bramborová kaše), které po upečení zjevně připomínají tašky na střeše. Odtud pravděpodobně původ jména.
Pojem pastýřský koláč (shepherd’s pie) se objevuje až po roce 1870 a od té doby se de-facto pro stejný pokrm užívají oba názvy bez ohledu na to, jaký druh masa je použit (hovězí či skopové).
Za jednu z tisíce variant a za inspiraci jsem vděčný své kolegyni a výborné kuchařce a cukrářce Lauře.

DSC01052

Suroviny:

1 cibule (na drobné kostičky)
1 mrkev (na drobné kostičky)
1 malá cuketa (oloupaná nebo ne – dle chuti a nálady, pokrájená na větší kostičky)
1 malá tykev (oloupaná, zbavená semen a pokrájená na větší kostičky)
1/2 hrnku zeleného hrášku
miska pokrájeného vařeného kuřecího nebo krůtího masa
kousek kabanosu, uzeniny, popř. šunky
3 bobkové listy
3 lžíce rostlinného oleje
3 velké brambory
hrnek mléka
kousek másla
sůl, pepř


Postup:

1. Na pánvi zpěníme cibulku a přidáme mrkev a bobkový list. V mezičase si připravíme bramborovou kaši (uvaříme do měkka brambory a smícháme s mlékem, máslem a dochutíme solí).
DSC01047
2. K opražené cibuli a mrkvi přidáme nakrájenou uzeninu (popř. šunku) a vařené drůbeží maso, krátce orestujeme.
DSC01048
3. Na závěr přidáme cuketu a tykev a krátce povaříme (5 minut) a dochutíme pepřem a solí.
DSC01049 DSC01050
4. Hotovou směs přeneseme do Remosky nebo do zapékací misky nebo kastrolu a tuto směs převrstvíme bramborovou kaší.
DSC01051
5. Zapečeme dle potřeby a chuti – většinou až bramborová kaše na povrchu začne růžovět.

Žádné komentáře: