Suroviny I. (kvásek):
1/2 lžičky sušených kvasnic1/4 hrnku vlažné vody
špetka cukru
1 lžíce mouky
Postup I.:
všechny suroviny smíchat v odměrce nebo v hlubší misce, nechat vzejít (cca 20 minut).Suroviny II. (těsto):
kvásek2 hrnky mouky
1 vejce
1/2 hrnku vlažného mléka
1/4 hrnku másla (rozpuštěného)
2 lžíce cukru
špetka soli
Náplně:
- 20 švestek- tvaroh (viz samostatný recept) + vanilkový cukr, žloutek, event. rozinky + rum
- drobenka: plátek másla, 2 lžíce cukru, 2 lžíce mouky
Postup II.:
1. Kvásek, mouku, mléko, vejce, máslo, cukr se špetkou soli smícháme v misce.2. Vypracujeme hebké těsto a necháme 30 minut odpočinout.
3. V mezičase si připravíme švestky (očistíme, vypeckujeme a nakrájíme na plátky) a tvarohovou náplň (tvaroh – domácí nebo rychlý…smíchat s vanilkovým cukrem a žloutkem, můžou se přidat rozinky namočené v rumu dobře okapané).
4. Připravíme si také drobenku: máslo, mouku a cukr dobře promísíme (rukama) do konzistence hrudek.
4. Vykynuté těsto rozdělit na dvě poloviny a obě rozválet do formy tenké placky. První polovinu vyložit na plech nebo do Remosky.
5. Přidáme tvaroh a rozetřeme jej po téměř celé ploše (vyjma okrajů, abychom druhý plát mohli zde spojit).
6. Přiložíme druhou polovinu rozváleného těsta a ulačíme na obvodu.
7. Poklademe nakrájené švestky a zasypeme drobenkou.
8. Pečeme 25 minut ve vyhřáté troubě 180°C (350°F) nebo v Remosce do křupava.
Žádné komentáře:
Okomentovat