Štítky

4. 10. 2010

Švestkový koláč

Tak dnes něco na mlsný zub k odpolednímu kafíčku. Koláč je v podstatě naprosto univerzální a lze jej použít ve všech sezónách a různých variacích. Ovoce lze různě kombinovat či nahradit tvarohovou, povidlovou nebo makovou náplní (viz Honzovy buchty) nebo použít marmelády či džemy. Pokazit nelze…
1

Suroviny I. (kvásek):

1/2 lžičky sušených kvasnic
1/4 hrnku vlažné vody
špetka cukru
1 lžíce mouky

 

Postup I.:

všechny suroviny smíchat v odměrce nebo v hlubší misce, nechat vzejít (cca 20 minut).

 

Suroviny II. (těsto):

kvásek
2 hrnky mouky
1 vejce
1/2 hrnku vlažného mléka
1/4 hrnku másla (rozpuštěného)
2 lžíce cukru
špetka soli

 

Náplně:

- 20 švestek
- tvaroh (viz samostatný recept) + vanilkový cukr, žloutek, event. rozinky + rum
- drobenka: plátek másla, 2 lžíce cukru, 2 lžíce mouky

Postup II.:

1. Kvásek, mouku, mléko, vejce, máslo, cukr se špetkou soli smícháme v misce.
Picture 27
2. Vypracujeme hebké těsto a necháme 30 minut odpočinout.
Picture 28
3. V mezičase si připravíme švestky (očistíme, vypeckujeme a nakrájíme na plátky) a tvarohovou náplň (tvaroh – domácí nebo rychlý…smíchat s vanilkovým cukrem a žloutkem, můžou se přidat rozinky namočené v rumu dobře okapané).
Picture 32  Picture 66
4. Připravíme si také drobenku: máslo, mouku a cukr dobře promísíme (rukama) do konzistence hrudek.
Picture 39Picture 42
4. Vykynuté těsto rozdělit na dvě poloviny a obě rozválet do formy tenké placky. První polovinu vyložit na plech nebo do Remosky.
Picture 33 Picture 34
5. Přidáme tvaroh a rozetřeme jej po téměř celé ploše (vyjma okrajů, abychom druhý plát mohli zde spojit).
Picture 35 Picture 36
6. Přiložíme druhou polovinu rozváleného těsta a ulačíme na obvodu.
Picture 37
7. Poklademe nakrájené švestky a zasypeme drobenkou.
Picture 38   Picture 43
8. Pečeme 25 minut ve vyhřáté troubě 180°C (350°F) nebo v Remosce do křupava.

Žádné komentáře: