Stejně jako mí němečtí přátelé Gaby a Jörg (kteří mě s touto delikatesou seznámili a pravidelně mi originální balíčky ze Švýcarska dodávají), také mí švýcarští přátelé Antonietta a Moni se jistě zasmějí, až uvidí tento recept tradičního národního pokrmu v "novosvětském" provedení.
Rösti nebo také Röschti - podle lokality a transkripce je tradiční švýcarský (původem z bernského kantonu) pokrm z brambor, který se původně servíroval jako farmářská snídaně, ale dnes se běžně servíruje nejen v celém Švýcarsku, ale i v ostatních zemích západního světa. Rösti se v dnešní době se více než jako snídaně podávají jako příloha k mnoha jídlům (např. Zervelat či Fleischkäse). Existuje mnoho doporučení jak připravit nejlepší Rösti. Zásadní názorový spor je v technologii - zejména - zda se pro přípravu použijí syrové nebo vařené brambory. Diskutabilní jsou samozřejmě také odrůdy brambor - tradičně se používá samozřejmě odrůda Rösti pro přípravu těch nejlepších Rösti.
Liaba Gruass us Nakusp.
Suroviny:
1kg brambor200g slaniny, šunky, špeku nebo ze všeho trošku
3 lžíce rostlinného tuku
sůl, pepř
Postup:
1. Brambory oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle.2. Propláchneme pod tekoucí horkou vodou a necháme dobře okapat.
3. V misce smícháme se slaninou, špekem nebo šunkou.
4. Vložíme na pánev spolu s olejem a velmi intenzivně utlačíme. Na mírném stupni pečeme nejprve z jedné strany (cca 15 minut) a potom obrátíme a pečeme dalších 15minut do zlatavé barvy a křupavé textury. Dochutíme solí a pepřem.
Žádné komentáře:
Okomentovat