Štítky

19. 10. 2010

Mušlovka

Clam chowder nebo chcete-li americká mušlová polévka má obrovské množství variací a samozřejmě i pojmenování. Z mého pohledu a zkušenosti bych řekl, že jsem – aspoň tady v Kanadě – narazil na dvě zásadní členění – a to na novoaglickou (bílou se smetanou) a manhattanskou (červenou s rajčaty). Mým favoritem (i když rajčata miluji) je bezesporu ta novoanglická. Rád vás dnes seznámím s mým receptem na rychlou a přitom velmi chutnou polévkou, která naprosto v pohodě – v kombinaci se suchary nebo rohlíkem plně zasytí jako oběd.
DSC00006

Suroviny:

1 konzerva mušlí
1 malá mrkev (nakrájet na kostičky)
2 větší brambory (nakrájet na kostičky)
1 cibule (nakrájet na kostičky)
3 stroužky česneku (nakrájet na plátky)
1 petržel (nakrájet na kostičky)
kousek celeru (nakrájet na kostičky)
1 litr vody
1/2 hrnku smetany
1 lžíce mouky
1 kostka bujónu
nasekaná petrželová nať, sůl a pepř na dochucení

Postup:

1. Nakrájenou zeleninu vložíme do do vroucí vody spolu s kostkou bujónu a krátce povaříme.
DSC00002
2. Přidáme balení mušlí, vč. tekutiny.
DSC00003
3. Krátce povaříme.
DSC00004
4. Zjemníme smetanou, zahustíme moukou a dochutíme pepřem a případně solí. Dekorujeme na talíři nebo v misce nakrájenou petrželovou natí. Podáváme se suchary nebo rohlíkem.
DSC00005

Žádné komentáře: