Štítky

18. 10. 2010

Dýňový crisp se žitnýma vločkama

Jsme připravili jako dezert k naší již několikrát zmiňované večeři na Den díkůvzdání. Jak jsem již také zmínil bylo třeba velmi citelně volit různé kombinace surovin k použití vzhledem k alergiím a intoleranci řady surovin u mých přátel. Každopádně každou slavnostní večeři je třeba – z mého pohledu – zakončit něčím sladkým a vzhledem k silné vazbě mezi Díkůvzdáním a dýněmi jsem se rozhodl udělat – na místo klasického dýňového koláče, který se běžně v tento den servíruje – jeho relativně “hypoalergenní” variaci na jiný tradiční dezert, kterým je bezesporu jablkový crisp.
DSC01114

Suroviny:

1 malá dýně
3 hrnky sušených datlí bez pecek
4 hrnky teplé vody
3 lžíce octa
1/2 lžičky mletého badyánu
1/2 lžičky mleté skořice
2 hřebíčky
1 lžička vanilkového extraktu (možno nahradit kouskem vanilky nebo vanilkovým cukrem)
2 hrnky žitných vloček
1/2 hrnku sušených rozinek
1/2 hrnku sušených brusinek
1/2 hrnku rýžové mouky

Postup:

1. Dýni omyjeme, rozkrojíme a vyjmeme střední část se semínky (ty můžeme očistit, uvařit ve slané vodě a usušit v troubě).
DSC01083
2. Dýňové půlky rozkrájíme na menší díly a oloupeme slupku. Ve stejném čase namočíme do misky 2 hrnky datlí a 2 hrnky teplé vody a necháme rehydratovat (cca 10 minut).
DSC01085
3. Na hrubém struhadle tyto díly postrouháme.
DSC01084
4. V hrnci smícháme 2 hrnky teplé vody, ocet, přidáme nastrouhanou dýni, koření a vanilku a krátce povaříme (5 minut) – nepřevaříme, dýně musí mít konzistenci měkkých nastrouhaných jablek.
DSC01088
5. Dýni odstavíme a tekutinu slijeme a necháme vychladnout. Ručním mixérem rozmixujeme datle s vodou a tuto hustou pastu smícháme s vychladlou dýní a následně rozprostřeme do pekáče nebo Remosky.
6. V misce smícháme žitné vločky, rozinky, brusinky, hrnek nakrájených datlí a rýžovou mouku. Rozprostřeme na dýni a zapečeme (cca 15-20 minut) při 180°C (350°F) nebo do křupavého povrhu.
DSC01107  
7. Můžeme servírovat s vanilkovou zmrzlinou, případně ovocným salátem.
DSC01104

Žádné komentáře: