Suroviny:
1 malá dýně3 hrnky sušených datlí bez pecek
4 hrnky teplé vody
3 lžíce octa
1/2 lžičky mletého badyánu
1/2 lžičky mleté skořice
2 hřebíčky
1 lžička vanilkového extraktu (možno nahradit kouskem vanilky nebo vanilkovým cukrem)
2 hrnky žitných vloček
1/2 hrnku sušených rozinek
1/2 hrnku sušených brusinek
1/2 hrnku rýžové mouky
Postup:
1. Dýni omyjeme, rozkrojíme a vyjmeme střední část se semínky (ty můžeme očistit, uvařit ve slané vodě a usušit v troubě).2. Dýňové půlky rozkrájíme na menší díly a oloupeme slupku. Ve stejném čase namočíme do misky 2 hrnky datlí a 2 hrnky teplé vody a necháme rehydratovat (cca 10 minut).
3. Na hrubém struhadle tyto díly postrouháme.
4. V hrnci smícháme 2 hrnky teplé vody, ocet, přidáme nastrouhanou dýni, koření a vanilku a krátce povaříme (5 minut) – nepřevaříme, dýně musí mít konzistenci měkkých nastrouhaných jablek.
5. Dýni odstavíme a tekutinu slijeme a necháme vychladnout. Ručním mixérem rozmixujeme datle s vodou a tuto hustou pastu smícháme s vychladlou dýní a následně rozprostřeme do pekáče nebo Remosky.
6. V misce smícháme žitné vločky, rozinky, brusinky, hrnek nakrájených datlí a rýžovou mouku. Rozprostřeme na dýni a zapečeme (cca 15-20 minut) při 180°C (350°F) nebo do křupavého povrhu.
7. Můžeme servírovat s vanilkovou zmrzlinou, případně ovocným salátem.
Žádné komentáře:
Okomentovat