Štítky

28. 10. 2010

Hovězí játra na smetaně

DSC00047
Vynikající recept, který jsem už dlouho nepřipravoval, ale při svém posledním nákupu mi ta játra “padla do oka” a přesně jsem věděl, jak bude jejich finální podoba vypadat… Určitě lze použít jakákoliv játra – dle libosti (někdo raději drůbeží, jiný vepřová a já – samozřejmě zůstávám věrný hovězím). Také předpokládám, že co domácnost, to jistě osvědčená klasika. Já vzhledem ke svým – v současné době konzervativním chuťovým buňkám – zůstávám vcelku věrný “klasice”. Také si dovedu představit mnohé, jak nad mou prezentací budou “ohrnovat nos”, ale věřte, že já osobně 1) nikomu své recepty násilně nenutím 2) nepatřím k žádným extremistům 3) v podstatě nemám neoblíbená jídla a tudíž mi jejich konzumace nevadí.
Každopádně věřte, že játra opět mohou dobrým způsobem obohatit váš podzimní jídelníček díky svému nezanedbatelnému obsahu jak vitaminu A, tak vitamínů B.

Suroviny:

500g jater
3 hrnky vody
2 bobkové listy
špetka pepře
1 větší cibule
3 lžičky rostlinného oleje
2 lžíce mouky
1 lžička kmínu
1 hrnek smetany
sůl na dochucení
lžička polévkového koření Maggi na dochucení


Postup:


1. Očištěná a odblaněná játra vložíme do vroucí vody společně s bobkovým listem a pepřem. Pozor! vodu nesolit – jatra by ztvrdla! Vaříme 15minut.
DSC00038DSC00039
2. V mezičase zpěníme cibulku na oleji a přidáme mouku tak, aby se vytvořila světlá jíška.
DSC00040DSC00041DSC00043
3. Játra vytáhneme z vývaru a pokrájíme na drobné kostičky.
DSC00044
4. Vývar přecedíme rovnou do jíšky a za stálého míchání přivedeme k varu, přidáme na kostičky pokrájená játra a kmín, krátce povaříme.
DSC00046
5. Na závěr zjemníme smetanou a dochutíme dle potřeby solí a polévkovým kořením.
DSC00045
5. Podáváme s houskovým knedlíkem nebo rýží.
DSC00047

Žádné komentáře: