Suroviny:
1,5kg hovězího na guláš (dle libosti – kližka nejlepší)1,5kg cibule (nakrájet na kostičky)
5 plátků slaniny (nakrájet na kostičky)
5 stroužků česneku (utřít s trochou soli)
1/4 hrnku rostlinného oleje
1 lžička soli
1 lžička pepře
1/4 lžičky ostré papriky (nebo cayenského pepře)
1 lžička kmínu
3 lžíce papriky
4 hrnky vývaru
1 lžička majoránky
Postup:
1. Maso ořežeme (odřezky pomeleme na masovém strojku a mleté maso použijeme – viz dále) a nakrájíme na kostky, prosolíme, přidáme pepř, kmín, lžíci papriky, pálivou papriku (nebo cayenský pepř), utřený česnek a lžíci oleje. Vše důkladně promícháme s kousky masa.2. Na troše oleje opražíme slaninu nakrájenou na kostičky.
3. Přidáme nakrájenou cibuli a necháme zpěnit.
4. Přidáme 2 lžíce papriky a necháme lehce prohřát (až začne vonět), pozor nepřepálit – pak by zhořkla!
5. Přidáme směs masa a koření a orestujeme až maso “pustí šťávu”.
6. Pak podlijeme vývarem, přidáme mleté maso z odřezků a uzavřeme (pokud použijeme tlakový hrnec – povaříme na mírném ohni dle libosti konzistence masa – cca 25 minut. Poté tlakový hrnec otevřeme a dalších cca 20-30 minut necháme na mírném ohni za občasného míchání odpařit část tekutiny. V závěrečné fázi přidáme majoránku, někteří rádi zapráší moukou.
7. Podáváme s houskovým knedlíkem nebo pečivem, můžeme dozdobit čerstvě nakrájenou cibulí. Samozřejmě gulášek chutná nejlépe zaležený…
Žádné komentáře:
Okomentovat