Štítky

3. 10. 2010

Hovězí guláš se slaninou

Gulášek je prostě klasika a má nesčetně variací a různých obměn – s česnekem i bez něj, s rajským protlakem i bez něj, z vepřového nebo hovězího nebo půl-na-půl… Moje osvědčená klasika je variací na gulášek jaký mě učila teta Milada z Mikulova a musím přiznat, že její tip na přídavek slaniny dává guláši takový správný říz…
Picture 204

Suroviny:

1,5kg hovězího na guláš (dle libosti – kližka nejlepší)
1,5kg cibule (nakrájet na kostičky)
5 plátků slaniny (nakrájet na kostičky)
5 stroužků česneku (utřít s trochou soli)
1/4 hrnku rostlinného oleje
1 lžička soli
1 lžička pepře
1/4 lžičky ostré papriky (nebo cayenského pepře)
1 lžička kmínu
3 lžíce papriky
4 hrnky vývaru
1 lžička majoránky

Postup:

1. Maso ořežeme (odřezky pomeleme na masovém strojku a mleté maso použijeme – viz dále) a nakrájíme na kostky, prosolíme, přidáme pepř, kmín, lžíci papriky, pálivou papriku (nebo cayenský pepř), utřený česnek a lžíci oleje. Vše důkladně promícháme s kousky masa.
Picture 195
2. Na troše oleje opražíme slaninu nakrájenou na kostičky.
Picture 1977 
3. Přidáme nakrájenou cibuli a necháme zpěnit.
Picture 196 8
4. Přidáme 2 lžíce papriky a necháme lehce prohřát (až začne vonět), pozor nepřepálit – pak by zhořkla!
 Picture 201
5. Přidáme směs masa a koření a orestujeme až maso “pustí šťávu”.
Picture 202
6. Pak podlijeme vývarem, přidáme mleté maso z odřezků a uzavřeme (pokud použijeme tlakový hrnec – povaříme na mírném ohni dle libosti konzistence masa – cca 25 minut. Poté tlakový hrnec otevřeme a dalších cca 20-30 minut necháme na mírném ohni za občasného míchání odpařit část tekutiny. V závěrečné fázi přidáme majoránku, někteří rádi zapráší moukou.
7. Podáváme s houskovým knedlíkem nebo pečivem, můžeme dozdobit čerstvě nakrájenou cibulí. Samozřejmě gulášek chutná nejlépe zaležený…

Žádné komentáře: