Štítky

30. 9. 2010

Cuketové zelí

Cuketové zelí je – dle mého soudu - velmi chutná příloha, která (na rozdíl od zelí) nepůsobí některým z nás zažívací obtíže (nenadýmá) a její příprava je časově téměř o polovinu kratší než příprava klasického přílohového zelí. Je možno jej konzumovat i jako samostatné hlavní jídlo.
Picture 170

Suroviny:

1 větší cuketa
1/4 hrnku octa
1/4 hrnku vody
1 lžíce cukru
1 lžička soli
1 lžička kmínu
1 lžička čerstvě posekaného kopru (kdo nemá rád, může vynechat)
1 lžíce rostlinného oleje
1 větší cibule
3 plátky slaniny nebo špeku (nakrájet na kostičky)
1 větší brambora (postrouhat)

Postup:

1. Cuketu oloupeme a nahrubo postrouháme přímo do hrnce.
Picture 158
2. Přidáme vodu, ocet, cukr, sůl, kmín, kopr a necháme krátce povařit (5 minut).
Picture 160
3. Během doby, co se cuketa vaří, zpěníme na pánvi slaninu (nebo špek) a přidáme cibuli, kterou necháme zesklovatět.
Picture 157Picture 161
4. Přimícháme k cuketě.
Picture 162
5. Zahustíme nastrouhaným bramborem.
Picture 164

Žádné komentáře: