Štítky

18. 9. 2010

Honzovy buchty

Výborný recept mojí švagrové Olinky z Poděbrad a jak o nich prohlásil můj bratr Lukáš: “nic na tom není, ale jsou to (po celoživotní zkušenosti a několikaleté titraci) zatím nejlepší buchty, vláčné, měkké a přitom stabilní, druhý den nejlepší, třetí už jdou dolů”. Takže, přátelé, vyzkoušejte – jsou výborné. Právě jsem jich několik (povidlových i tvarohových) spořádal k sobotně-odpolednímu kafe. Picture 115      

Suroviny I. (kvásek):

1 lžíce sušeného droždí (nebo 1 kostka)
1 hrnek vlažného mléka
špetka cukru
1 lžíce mouky

 

Postup I.:

Všechny suroviny smíchat v odměrce nebo v hlubší misce, nechat vzejít (cca 20 minut).

Náplně:

Tvarohová náplň:

250g domácího tvarohu (viz samostatný recept) nebo tvaroh tučný smíchat s vanilkovým cukrem a žloutkem, můžou se přidat rozinky namočené v rumu dobře okapané.

Maková náplň:

Mletý mák spařit v mléku s cukrem (dosladit dle libosti, možno použít med), a zahustit podle potřeby drcenými piškoty (nebo tady v Kanadě když už nemám piškoty používám crumbs na cheese cake).

Povidla:

200g povidel (viz samostatný recept) nebo koupená povidla smíchat s 1 lžící rumu a s troškou nastrouhané citronové kůry.

Suroviny II. (těsto):

3 hrnky hladké mouky
100g cukru moučka (nebo rozetřít jemnou krupici)
100ml rostlinného oleje
2 žloutky
špetka soli

 

Postup II.:

1. Kvásek, mouku, žloutky, olej a špetku soli smícháme v misce nebo v robotu (mj. KitchenAid je můj nejlepší kuchyňský pomocník – ale o tom snad někdy jindy a na jiném blogu…)
Picture 27
2. Vypracujeme hebké těsto a necháme hodinu kynout.
Picture 28
3. Po vykynutí těsto ještě jednou prohněteme a vytrháme asi 80g kuličky, které roztáhneme na placky.
 Picture 109
4. Placky naplníme nápní (tvarohovou, makovou nebo povidlovou) – dle libosti.
 Picture 110
5. Buchty uzavřeme a klademe je do olejem vymazaného pekáčku nebo do Remosky těsně vedle sebe uzavřenou stranou dolů.
 Picture 111 Picture 112
6. Necháme ještě asi 10 minut odpočinout, potřeme olejem a pečeme v troubě vyhřáté na 180°C (350°F) 25 minut nebo v Remosce taky cca 30 minut.
 Picture 113
7. Hotové, ještě horké buchty potřeme olejem.
Picture 114

Žádné komentáře: