Štítky

23. 9. 2010

Špagety s paštikou

Picture 146
Jak by řekl spisovatel ve středním věku o svých začátcích a prvotinách, tak i já jsem téměř přesvědčen, že špagety s paštikou se řadí někam na samý začátek mého experimentování v kuchyni. Co je však na tomto receptu zajímavé, a vyvolává u mě s odstupem mnoha let úsměv na tváři, je jeho “publikační historie”. Nejsem si teda zcela jistý měsícem, ale odhadnul bych to tak na září roku 1989, kdy jsem v časopise Receptář (tehdy celkem populárního pořadu ČST Receptář nejen na neděli s Přemkem Podlahou) s tímto receptem uspěl v nějaké školácké soutěži a časopis můj recept uveřejnil… Velmi jsem se tím pyšnil :-) :-) Každopádně dnes – s odstupem 21 let – můžu zřejmě spolehlivě prohlásit, že jsem ten recept už nikdy poté nezopakoval – až do včerejšího večera, kdy jsem si na něj vzpomněl a tak jsem ho znovu oprášil a včera naservíroval “školáckou” večeři. Musím říct, že ta chuť se mi vybavila, i když jsem neměl Jemnou drůbeží paštiku, nahradil jsem jí játrovkou, ale i tak to vůbec nebylo špatné. Dám k posouzení a vyzkoušení.

Suroviny:

1 cibule
1 paštika (nejlepší bývala “Jemná drůbeží”, ale dá se použít jakákoliv)
1 rajský protlak
1 lžíce cukru
3 stroužky česneku
sůl, pepř
kousek strouhaného sýra

Postup:

1. Na pánvi opražíme cibuli do růžova.
Picture 142
2. Přidáme paštiku a necháme rozpustit a krátce prohřát (2 minuty)
Picture 143
3. Do směsi vmícháme rajský protlak a opět necháme prohřát (2 minuty).
 Picture 144
4. Dochutíme cukrem, solí, pepřem a česnekem a servírujeme na špagety, zasypeme strouhaným sýrem.
Picture 145

Žádné komentáře: