Štítky

27. 9. 2010

Zapečené filé se šlehačkou a sýrem

Picture 151
Když jsem ještě v Česku při přednáškách občas odbočil z tématu farmaceutické péče a zabředl do tématu kulinářského, často jsem byl tázán, jak bych charakterizoval pátou chuť umami...Má odpověď byla vždy celkem pohotová: „...znáte ten pocit boulí za ušima...? – tak to je umami...“. Umami povznáší celkový chuťový zážitek z jídla, takže máme pocit, že se jídla nemůžeme dostatečně nabažit. Za zdroj umami je považována sodná sůl kyseliny glutamové - glutamat (MSG). MSG je – zejména tady v severní Americe – téměř démonizován a běžná populace bez znalosti biochemických procesů v organismu je časno médii a jinými „šarlatány“ bludně manipulována a diagnostikována s potravinovou alergií na MSG. Já tvrdím: absolutně vyloučeno, alergie na MSG neexistuje, MSG je přítomen běžně v mnoha potravinách a kyselina glutamová je aminokyselina, kterou tělo ke svému normálnímu „biochemickému chodu“ potřebuje. Ale to je určitě na samostatnou diskusi nebo na jiný článek....
Pro mě osobně je synonymem umami filé zapečené se šlehačkou a sýrem a to i bez uměle dodaného MSG... Ochutnejte prosím se mnou...
 

Suroviny:

4ks rybích filet (čersvé nebo zmražené)
1 citron
250g tvrdého sýru (mozzarella, eidam, cheddar) – na zapékání je ovšem nejlepší eidam (ten se tu v Kootenays ovšem platí zlatem…)
1 hrnek šlehačky
sůl
 

Postup:

1. Rybí filety osolíme a zakapeme citronovou šťávou.
 Picture 147
2. Zasypeme sýrem.
Picture 148
3. Zalijeme šlehačkou.
Picture 149
4. Zapečeme v troubě (nezakrýváme) 180°C (350°F) cca 30 min do vytvoření křupavého, ale nespáleného povrchu.
Picture 150

Žádné komentáře: