Záměrně jsem napsal “pomazána” a opravdu to není chyba. Když jsme jeden čas bydleli v jihomoravských Vranovicích, jezdila k nám celkem pravidelně jedna kamarádka z Brna a s sebou přivezla vždy bochník až dva čerstvého křupavého chleba, protože jsme celou sobotu prakticky trávili u velkého kotlíku s touto pomazánkou až jsme ji všechnu namazali na nesčetné množství krajíců a pak téměř bezduše v silném česnekovém odéru upadali do postprandiální somnolence. A protože se tato pomazánka dělávala v minimálně dvoj- až trojnásobném poměru a její objem byl opravdu hojný, pravila jednou tato kamarádka, že vzhledem k množství není nadále žádoucí používat zdrobnělé výrazy. Výraz pomazánka nám zněl příliš zdrobněle a titěrně (představa malého talířku vs. kotlík), překřtili jsme ji na nezdrobnělý výraz “pomazána”.
Většinou poslední čtvrtek v měsíci míváme tady v Kanadě s mými kolegy v práci prodlouženou obědovou pauzu, kterou tematicky zaměřujeme. Na tento týden se bude velmi dobře hodit, a protože bude mít už několikerou premiéru, mám i několik vylepšení. K tomu poslednímu patří finalizace: když pomazánku rozetřeme na kousky veky, ciabatty nebo bagety, můžeme tyto “jednohubky” vložit na chvíli do předehřáté trouby – sýr se pěkně rozteče a jistě objevíte u této pomazánky nové – dosud skryté - kvality.
Suroviny:
10-15 stroužků česneku250g tvarohu
250g cream cheese (nebo lučiny)
100g nastrouhaného sýra (mozzarella, eidam, přidával jsem i želetavské Apetitto, ale o ten tu bohužel nemám)
3 lžíce majonézy
trošku vody, trošku oleje, sůl
Postup:
1. Česnek utřeme se solí, následně přidáme trošku vody a ve finále trošku oleje.2. V misce nebo robotu rozmícháme tvaroh s cream cheese (nebo lučinou) a přidáme česnekovou směs.
3. Vymícháme do jemné pěny a na závěr přidáme strouhaný sýr a majonézu.
Žádné komentáře:
Okomentovat