Štítky

18. 9. 2010

Domácí povidla

Recept je velmi jednoduchý, sice trošku delší co se časové náročnosti týká (je třeba počítat cca ze 4 hodinami), ale to je většinou u povidel běžné, každopádně rozhodně nevyžaduje tolik pracovního úsilí, jako při klasických přípravách (6 hodin nebo celou noc míchat švestky v měděném kotli teda opravdu nemůžu…) a výsledek za to rozhodně stojí… zejména v místech, jako je Kanada, kde je o povidla jednoduše řečeno nouze.

Suroviny:

5kg zralých švestek (v podstatě lze použít jakoukoliv odrůdu, ale ty klasické jsou klasické…)
1 hrnek cukru
1 lžíce mleté skořice
10ks hřebíčku
několik kousků badyánu

Postup:

1. Omyté, rozpůlené a vypeckované švestky vložíme do velkého pekáče (nejlépe s nepřilnavým povrchem, ale není to podmínka).
 Picture 90
2. Zasypeme cukrem a kořením a vložíme do trouby vyhřáté na 180°C (350°F) a pečeme celkem cca 4hodiny.
Picture 91
3. Po dvou hodinách pečení zkontrolujeme a ručním mixérem rozmixujeme na pyré.
Picture 105
4. Po dalších dvou hodinách za občasného promíchání jsou povidla hotová a mohou se (horká) přeplnit do čistých vysterilizovaných zavařovacích sklenic a buď 10 minut zavařit nebo nezavařovat (ale pak je třeba uzavřené sklenice uchovávat v lednici po dobu cca 5 týdnů). Je možné je také zamrazit (ty pak vydrží asi rok, ale rozhodně ne u mě….).
Picture 108

Žádné komentáře: