Suroviny:
5kg zralých švestek (v podstatě lze použít jakoukoliv odrůdu, ale ty klasické jsou klasické…)1 hrnek cukru
1 lžíce mleté skořice
10ks hřebíčku
několik kousků badyánu
Postup:
1. Omyté, rozpůlené a vypeckované švestky vložíme do velkého pekáče (nejlépe s nepřilnavým povrchem, ale není to podmínka).2. Zasypeme cukrem a kořením a vložíme do trouby vyhřáté na 180°C (350°F) a pečeme celkem cca 4hodiny.
3. Po dvou hodinách pečení zkontrolujeme a ručním mixérem rozmixujeme na pyré.
4. Po dalších dvou hodinách za občasného promíchání jsou povidla hotová a mohou se (horká) přeplnit do čistých vysterilizovaných zavařovacích sklenic a buď 10 minut zavařit nebo nezavařovat (ale pak je třeba uzavřené sklenice uchovávat v lednici po dobu cca 5 týdnů). Je možné je také zamrazit (ty pak vydrží asi rok, ale rozhodně ne u mě….).
Žádné komentáře:
Okomentovat