Dnes jsem dělal drobnou rešerši na vyhlášené české mlýnky Porkert (chtěl jsem zakoupit mlýnek na mák a univerzální mlýnek na ořechy a kávu)a narazil jsem na celkem nepříjemnou realitu – firma se stotřicetiletou tradicí je v konkurzu a mlýnky jsou k mání buď už jen u sběratelů nebo jako asijský plagiát, o který tedy opravdu zájem nemám. Tento úvod mě napadl v souvislosti s Remoskou, kterou jsem již v několika receptech zmínil a kterou k přípravě jídel i zde v Kanadě velmi rád používám. Vy, kdo znáte, jak vypadá typický americký sporák, resp. trouba, tak mi jistě dáte za pravdu, že vařit v ní pro jednoho, či dva je v tom lepším případě opravdu mrhání energií… Nemám nic proti vaření pro deset a více osob, ale není to v mém případě každodenní záležitost. Zlí jazykové tvrdí, že trouba má takovou velikost z jednoho prostého důvodu – že je jednou ročně třeba upéct patnáctikolového krocana na den Díkůvzdání… Mnohé tomu nasvědčuje… Remosku jsem měl také trošku problém sehnat - nejen vzhledem k odlišné koncovce a napětí v síti, ale především proto, že severoamerické zastoupení Remosky nebylo možné po úmrtí jeho zdejšího reprezentanta obnovit… Naštěstí se mi podařilo dva exempláře koupit přímo ve Frenštátu…
No a samozřejmě jedním z typických zástupců pokrmů z Remosky je i klasická žemlovka… Měl jsem na ni už delší dobu spadeno a chuťová vibrace dosáhla svého maxima právě dnes – takže byla i na večeři…zatím sice bez mletých ořechů, ale snad to s tím UM75 firmy Porkert ještě nějak dobře dopadne…
Suroviny:
několik zbylých snídaňových houstiček či rohlíků (ale osvědčily se mi i blueberry bagels z Overwaitea)250g tvarohu (klasického, domácího nebo rychlého – ten recept slibuji už brzy také dodám)
1 žloutek
1 vanilkový cukr
několik plátků másla
1/2 hrnku mléka
1 jablko
rozinky (nebo sušené borůvky, brusinky,višně, ořechy – v podstatě cokoliv, na co máte chuť…
špetka mleté skořice
Postup:
1. Na tenká kolečka nakrájené pečivo namáčíme v mléce a klademe velmi hustě do pekáčku vyloženého několika plátky másla.2. Vrstvu pečiva potřeme vrstvou tvarohu (upraveného dle osobních preferencí, nebo jen jednoduše smísíme tvaroh se žloutkem a vanilkovým cukrem).
3. Proložíme vrstvou sušeného ovoce nebo ořechů – dle libosti.
4. Poklademe druhou vrstvu pečiva.
5. … a znovu potřeme tvarohem … a opakujeme bod 1-3 dokud nám výška pekáčku dovolí (nebo suroviny vystačí).
6. Poslední vrstvou pečiva kreaci dokončíme, můžeme přidat nastrouhané jablko a špetku mleté skořice, a několik plátků másla a zapečeme 25 minut v předehřáté troubě - 180°C (350°F) nebo v Remosce.
Žádné komentáře:
Okomentovat