Štítky

16. 9. 2010

Španělské ptáčky

Picture 88

Suroviny:

dva pěkné kousky hovězího (nejlépe zadní).
sůl, pepř, drcený kmín, hořčice
6 plátků slaniny
1 na tvrdo uvařené vejce
1 sterilovaná okurka
bílá nit na svázání

Suroviny na náplň = sekaná:

250g mletého masa
1 vejce
1 stroužek česneku – utřít
½ lžičky soli, pepře, drceného kmínu, majoránky
špetka mletého muškátového oříšku (dle mého bratra tomu dá ten správný „šmrnc“)

Postup:

1. Nejdříve si připravíme směs na náplň: smícháme mleté maso (hovězí, nebo směs hovězí : vepřové – dle chuti a libosti – můj oblíbený poměr je 70:30 ve prospěch hovězího, ale rozhodně to není pravidlem... dělával jsem sekanou i ze 100% vepřového...) s vejcem, kořením a česnekem. Rozhodně doporučuji použít ruce, nikoliv jen vařečku – směs je třeba důkladně propracovat tak, aby textura byla co nejhomogenější.
Picture 72 Picture 73
Picture 74
2. Plátky masa můžeme rozříznout tak, aby jejích výška nepřesahovala 1cm.
Picture 67
3. Naklepeme.
Picture 68
4. Okořeníme solí, pepřem a kmínem.
Picture 69
5. Potřeme zlehka hořčicí.
Picture 70
6. Poklademe slaninu.
Picture 71
7. Úhledně rozprostřeme náplň mletého masa.
Picture 75
8. Do první třetiny vložíme ½ uvařeného vejce a nakládané okurky.
Picture 76
9. Srolujeme.
Picture 77
10. Důkladně převážeme nití.
Picture 78 Picture 79
11. Pečeme v menším pekáčku nebo Remosce asi hodinu.
12. Po upečení necháme odležet nejlépe do druhého dne v chladničce. Odstraníme nit, ohřejeme a servírujeme s rýží, knedlíkem nebo brambrovou kaší – také dle libosti, chuti a nálady. Výpek můžeme zahustit moukou nebo nechat po přírodnu.
Picture 88

Žádné komentáře: