Štítky

18. 9. 2010

Domácí tvaroh klasický

Recept od své kamarádky Kláry z Vancouveru jsem technologicky trošku pozměnil, abych dosáhnul co nejlepší “výtěžnosti” a co nejlepší kvality tvarohu (ze 4l mléka se mi podaří připravit 1kg tvarohu). Jeho příprava je – i zde v Kanadě – velmi jednoduchá a rozhodně se jí nemusíte bát. Jak by řekl klasik: “Zvládne i děcko, tedy i já…” Základní surovinou pro zhotovení tvarohu je zakysané mléko - ovšem pozor, je nutné, aby mléko zkyslo při pokojové teplotě, a nikoliv v chladničce, jak se mnozí mylně domnívají (získalo by hořkou pachuť).
Picture 109

Suroviny:

4l mléka (plnotučné, nebo tady v Kanadě 3,25%)
2 lžíce octa
4 lžíce zakysané smetany
Postup:
1. Mléko nalijeme do velkého hrnce, přidáme ocet a zakysanou smetanu, dobře promícháme a zakryjeme čistou utěrkou, aby se do něj nenaprášilo, či nenalétal drobný hmyz.
2. Mléko zkysne za dva dny, během nichž se v něm vytvoří malé hrudky. V tento okamžik mléko v hrnci pomalu zahříváme na teplotu cca 45°C (nejlépším indikátorem je ukazováček – jakmile je teplota už ne příliš snesitelná, ale ještě se “to dá vydržet” – pak husté mléko vlijeme do plátýnka (lněné plátno, čistá utěrka nebo plínka), které vložíme do cedníku a spolu s ním do většího hrnce, aby mohla odtékat syrovátka.
 Picture 92 Picture 93
3. Směs necháme přes noc při pokojové teplotě odkapat, syrovátka rozhodně není odpad – obsahuje vitamíny B1, B2, B5, B6, B9, B12, H, dále obsahuje i vitaminy C a E. Z minerálních látek to jsou hlavně hořčík, fosfor, vápník, draslík, sodík a zinek – můžeme ji uchovat např. v zavořovacích sklenicích v chladničce a užívat vnitřně i zevně.
   Picture 94Picture 96
4. Hotový tvaroh přeplníme např. do skleněné uzavíratelné dózy a uchováme v chladničce do spotřebování.
Picture 109

Žádné komentáře: