Štítky

9. 9. 2010

Smažený vepřový řízek s rychlým bramborovým salátem s domácí majonézou

Picture 18a

Suroviny I. (řízky):

4 vepřové řízky (kotleta)
1 hrnek hladké mouky
1 vejce
2 lžíce mléka nebo smetany
1 hrnek strouhanky
1 hrnek oleje na smažení
sůl, (možno použít i pepř či česnek) – pro obměnu chuti

Postup I.:

1. Naklepané a nasolené plátky masa obalíme v mouce.
Picture 6
2. Vejce rozmícháme s mlékem nebo smetanou.
Picture 7
3. Dokončíme obalování v rozmíchaném vejci a následně ve strouhance.
Picture 8Picture 9
4. Smažíme na mírném stupni cca 10 minut z každé strany (do zlatova).
Picture 17a

Suroviny II. (rychlý bramborový salát):

4 brambory
1/2 hrnku hrášku
1 mrkev
kousek celeru
1 vejce
3 nakládané okurky
1 jarní cibulka (zeleninu - i nakládanou - možno obměňovat dle sezóny a možností)

Postup II.:

1. Vejce a brambory (ve slupce nebo oloupané) uvaříme, oloupeme a necháme vychladnout.
2. Kořenovou zeleninu nakrájíme na kostičky, přidáme hrášek a povaříme (15 min) v troše okurkového láku; následně slijeme a necháme vychladnout.
Picture 10 Picture 11
3. Okurky a cibulku najemno nakrájíme.
 Picture 12
4. Vejce a brambory protlačíme přes krájecí mřížku nebo nakrájíme na kostičky a vše promícháme. Následně přimícháme připravenou majonézu (viz níže).
 Picture 13

Suroviny III. (majonéza):

1 vejce
300ml rostlinného oleje
2 lžíce okurkového láku
2 lžíce hořčice
1/2 lžičky soli
1/2 lžičky pepře

Postup III.:

1. Vejce, okurkový lák, hořčici, sůl a pepř mixujeme ručním mixerem ve vysoké sklenici (např. “zavařovačka” nebo “půllitr”)
 Picture 14
2. Za stálého mixování při nejvyšších otáčkách přidáváme nejdříve po kapkách, následně po větším objemu rostlinný olej.
 Picture 15
3. Mixujeme do konzistence hutného krému (viz video)
4. Polovinu až celý objem vyrobené majonézy (dle libosti) použijeme pro smíchání připravené zeleninové směsi.
5. Dozdobíme a servírujeme společně s usmaženými řízky.

2 komentáře:

Unknown řekl(a)...

Farmaceut se pozná hlavně v kuchyni :)

David Plaček řekl(a)...

... opravdu???