Suroviny I. (řízky):
4 vepřové řízky (kotleta)1 hrnek hladké mouky
1 vejce
2 lžíce mléka nebo smetany
1 hrnek strouhanky
1 hrnek oleje na smažení
sůl, (možno použít i pepř či česnek) – pro obměnu chuti
Postup I.:
1. Naklepané a nasolené plátky masa obalíme v mouce.2. Vejce rozmícháme s mlékem nebo smetanou.
3. Dokončíme obalování v rozmíchaném vejci a následně ve strouhance.
4. Smažíme na mírném stupni cca 10 minut z každé strany (do zlatova).
Suroviny II. (rychlý bramborový salát):
4 brambory1/2 hrnku hrášku
1 mrkev
kousek celeru
1 vejce
3 nakládané okurky
1 jarní cibulka (zeleninu - i nakládanou - možno obměňovat dle sezóny a možností)
Postup II.:
1. Vejce a brambory (ve slupce nebo oloupané) uvaříme, oloupeme a necháme vychladnout.2. Kořenovou zeleninu nakrájíme na kostičky, přidáme hrášek a povaříme (15 min) v troše okurkového láku; následně slijeme a necháme vychladnout.
3. Okurky a cibulku najemno nakrájíme.
4. Vejce a brambory protlačíme přes krájecí mřížku nebo nakrájíme na kostičky a vše promícháme. Následně přimícháme připravenou majonézu (viz níže).
Suroviny III. (majonéza):
1 vejce300ml rostlinného oleje
2 lžíce okurkového láku
2 lžíce hořčice
1/2 lžičky soli
1/2 lžičky pepře
Postup III.:
1. Vejce, okurkový lák, hořčici, sůl a pepř mixujeme ručním mixerem ve vysoké sklenici (např. “zavařovačka” nebo “půllitr”)2. Za stálého mixování při nejvyšších otáčkách přidáváme nejdříve po kapkách, následně po větším objemu rostlinný olej.
3. Mixujeme do konzistence hutného krému (viz video)
5. Dozdobíme a servírujeme společně s usmaženými řízky.
2 komentáře:
Farmaceut se pozná hlavně v kuchyni :)
... opravdu???
Okomentovat