Suroviny I. (kvásek):
1/2 lžičky sušených kvasnic1/4 hrnku vlažné vody
špetka cukru
1 lžíce mouky
Postup I.:
všechny suroviny smíchat v odměrce nebo v hlubší misce, nechat vzejít (cca 20 minut).Suroviny II. (těsto):
kvásek2 hrnky mouky
1 vejce
1/2 hrnku vlažného mléka
1/4 hrnku másla (rozpuštěného)
2 lžíce cukru
špetka soli
Postup II.:
1. Kvásek, mouku, mléko, vejce, máslo, cukr se špetkou soli smícháme v misce.2. Vypracujeme hebké těsto a necháme 30 minut odpočinout.
3. Z těsta vytrháme cca 80g bochánky a roztáhneme v placku, do které vložíme vypeckovanou švestku.
4. Zabalíme a uválíme úhledný kulatý bochánek.
5. Vložíme do napařovacího hrnce a na páře vaříme 20 minut.
6. Na talíři ozdobíme mletým mákem s cukrem, strouhankou se skořicí nebo tvarohem s cukrem a máslem či vanilkovým jogurtem – dle libosti.
Žádné komentáře:
Okomentovat