Štítky

6. 9. 2010

Kvasnicová pomazánka

- aneb něco chutného na ty čerstvé snídaňové houstičky…

Picture 13

Suroviny I.:

20g sušených kvasnic (nebo 2 kostky kvasnic)
špetka cukru
1 lžička mouky
200ml vlažné vody

Postup I.:

- vše smíchat a nechat vzejít (10min)

Suroviny II.:

kvasnicová směs z kroku I.
1 větší cibule (nakrájet na kostičky)
3 lžíce oleje
1 lžička krupice (pokud nemáme, lze vynechat)
3 vejce
1/2 hrnku mléka

Postup II.:

1. Cibuli zpěnit v hlubší pánvi na 3 lžících rostlinného oleje a nechat lehce zkaramelizovat.















2. Přidat kvasnicovou směs a za stálého míchání nechat odpařit téměř všechnu tekutinu tak, aby vznikla velmi hustá kaše světle hnědé barvy (cca 10 minut na mírném stupni).
















3. Zbylý olej "vychytat" krupicí a nechat chvilku prohřát (2 minuty).














4. Přidat směs mléka a vajec a vše dobře promíchat (do konzistence míchaných vajec - 5 minut).















5. Takto vzniklou hmotu nechat vychladnout na pokojovou teplotu.
















Suroviny III.:

vychladlá směs z kroku 5.
100g másla
sůl, pepř, pažitka

Postup III.:

1. Cca 100g másla (pokojové teploty) dobře rozmíchat v misce (nebo šlehači).

2. Postupně přidávat vychladlou hmotu z kroku 5.













3. Vyšlehat do pěnové konzistence (5minut) a dochutit solí (pokud je třeba), případně přidat špetku pepře a na jemno nakrájenou pažitku (nebo petrželovou nať – dle sezóny).
7






11

Žádné komentáře: