- aneb něco chutného na ty čerstvé snídaňové houstičky…
Suroviny I.:
20g sušených kvasnic (nebo 2 kostky kvasnic)
špetka cukru
1 lžička mouky
200ml vlažné vody Postup I.:
- vše smíchat a nechat vzejít (10min)Suroviny II.:
kvasnicová směs z kroku I.1 větší cibule (nakrájet na kostičky)
3 lžíce oleje
1 lžička krupice (pokud nemáme, lze vynechat)
3 vejce
1/2 hrnku mléka
Postup II.:
1. Cibuli zpěnit v hlubší pánvi na 3 lžících rostlinného oleje a nechat lehce zkaramelizovat.2. Přidat kvasnicovou směs a za stálého míchání nechat odpařit téměř všechnu tekutinu tak, aby vznikla velmi hustá kaše světle hnědé barvy (cca 10 minut na mírném stupni).
3. Zbylý olej "vychytat" krupicí a nechat chvilku prohřát (2 minuty).
4. Přidat směs mléka a vajec a vše dobře promíchat (do konzistence míchaných vajec - 5 minut).
5. Takto vzniklou hmotu nechat vychladnout na pokojovou teplotu.
Suroviny III.:
vychladlá směs z kroku 5.100g másla
sůl, pepř, pažitka
Postup III.:
1. Cca 100g másla (pokojové teploty) dobře rozmíchat v misce (nebo šlehači).
2. Postupně přidávat vychladlou hmotu z kroku 5.
3. Vyšlehat do pěnové konzistence (5minut) a dochutit solí (pokud je třeba), případně přidat špetku pepře a na jemno nakrájenou pažitku (nebo petrželovou nať – dle sezóny).
Žádné komentáře:
Okomentovat