Štítky

5. 9. 2010

Snídaňové houstičky

Snídaňové houstičky

Kvásek:

350ml vlažné vody
1/2 lžičky cukru
2 lžíce hladké mouky
1 lžíce sušených kvasnic (nebo 1/2 kostky kvasnic)
- všechny suroviny smíchat v odměrce nebo v hlubší misce, nechat vzejít (cca 20 minut)

Těsto:

4 hrnky hladké mouky
2 lžíce soli
kvásek
- vše smíchat a vypracovat hebké, tuhé těsto. Pozor: každá mouka má jinou vlhkost – někdy je třeba přidat dalších 100-150ml vlažné vody k úspěšnému vypracování hebkého těsta.
Toto těsto lze uchovávat zabalené ve fólii nebo mikrotenovém sáčku v ledničce klidně i týden a lze z něj připravit jak rohlíky a housky (viz níže), tak i pizzu (viz samostatný recept).

Postup při tvarování a finalizaci rohlíků a housek:

1. Těsto rozdělíme na cca 80g bochánky
Picture 5
2. Bochánky rozválíme
Picture 6
3. Pokud připravujeme rohlíky, pak rolujeme kratší stranu
Picture 7
Picture 8
4. Pokud připravujeme pletýnky, suky nebo uzly, pak rolujeme delší stranu
Picture 9
Picture 10
5. Před pečením je třeba těsto potřít vodou. Doporučuji použít pečící papír na starý typ plechů.
Picture 11
6. … a popřípadě dozdobit a dochutit mákem, kmínem či hrubou solí – dle libosti
Picture 12
7. Pečeme cca 20minut při 180°C nebo 25minut v Remosce.
Picture 3

Žádné komentáře: