Kvásek:
350ml vlažné vody1/2 lžičky cukru
2 lžíce hladké mouky
1 lžíce sušených kvasnic (nebo 1/2 kostky kvasnic)
- všechny suroviny smíchat v odměrce nebo v hlubší misce, nechat vzejít (cca 20 minut)
Těsto:
4 hrnky hladké mouky2 lžíce soli
kvásek
- vše smíchat a vypracovat hebké, tuhé těsto. Pozor: každá mouka má jinou vlhkost – někdy je třeba přidat dalších 100-150ml vlažné vody k úspěšnému vypracování hebkého těsta.
Toto těsto lze uchovávat zabalené ve fólii nebo mikrotenovém sáčku v ledničce klidně i týden a lze z něj připravit jak rohlíky a housky (viz níže), tak i pizzu (viz samostatný recept).
Postup při tvarování a finalizaci rohlíků a housek:
1. Těsto rozdělíme na cca 80g bochánky2. Bochánky rozválíme
3. Pokud připravujeme rohlíky, pak rolujeme kratší stranu
4. Pokud připravujeme pletýnky, suky nebo uzly, pak rolujeme delší stranu
5. Před pečením je třeba těsto potřít vodou. Doporučuji použít pečící papír na starý typ plechů.
6. … a popřípadě dozdobit a dochutit mákem, kmínem či hrubou solí – dle libosti
7. Pečeme cca 20minut při 180°C nebo 25minut v Remosce.
Žádné komentáře:
Okomentovat