Štítky

22. 9. 2010

Míchaná vajíčka, která změnila můj svět

Ač se to zřejmě bude zdát nemožné, že by mě něco tak jednoduchého a tak notoricky známého, jako jsou míchaná vajíčka, která snad každý z nás v životě připravoval nesčetněkrát, mohlo tak dramaticky ovlivnit můj pohled na svět, věřte, přátelé, že tato technologie přípravy opravdu změnila můj pohled na ně.
Tu technologii jsem shlédnul před několika lety na jednom z mnoha televizních kanálů s tématikou jídlo… a nevím přesně, jak se autorka jmenovala, byla každopádně z kanadské provincie Québec (hovořila s nezaměnitelně rozkošným francouzským přízvukem), ale ať chtěla, nebo ne, změnila mi život.
Picture 139
Suroviny:
4 vejce
kousek másla
sůl, pepř a pažitka

Postup:
1. Oddělte žloutky od bílků (TO JE TEN TRIK).
2. Na pánvi rozpusťe kousek másla a až začne pěnit, vonět a lehce karamelizovat přilejte bílky a míchejte až do úplné koagulace bílků (=do úplného odpaření tekutiny).
3. V tomto okamžiku přidejte žloutky a odstavte (pro ty z vás, kteří máte rádi žloutek tekutý; nebo nechejte prohřát cca minutu – pro ty z vás, kteří přeferujete pevnější konzinstenci žloutku).
Picture 138
4. Servírujte na talíř, až zde tepvre přidejte sůl, pepř a dodekorujte pažitkou.

Žádné komentáře: