Štítky

19. 9. 2010

Roštěnky na kmíně, houbách a slanině.

Picture 108

Suroviny:

4 pěkné plátky hovězího (neljépe roštěnec nebo zadní)
1/2 lžičky soli, pepře, drceného kmínu a sladké papriky
trošku horčice
1 cibule (na kostičky)
3 stroužky česneku (na plátky)
6 plátků slaniny nebo špeku (na kostičky)
1/4 hrnku sušených nebo čerstvých hub
1/4 hrnku rostlinného oleje
2 hrnky vývaru (nebo vody)
1 lžíce mouky (nebo škrobu)
1/2 hrnku vody

Postup:

1. Plátky masa můžeme rozříznout tak, aby jejích výška nepřesahovala 1cm.
 Picture 67
2. Naklepeme.
 Picture 68
3. Okořeníme solí, pepřem, kmínem paprikou a potřeme hořčicí.
Picture 69 Picture 70
4. Naskládáme do misky a zakápneme olejem. Necháme v chladničce marinovat (nejlépe přes noc, ale je-li třeba můžeme klidně i urychlit).
  Picture 81
5. V kastrolu (nelépe tlakovém hrnci) zpražíme na oleji kostky slaniny (nebo špeku), přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a na plátky nakrájený česnek a necháme zrůžovět (10 minut).
 Picture 98 Picture 99
6. Na pánvičce mezi tím zprudka opečeme marinované plátky (2 minuty).
Picture 100
7. Do směsi cibule-česneku-slaniny přidáme lžíci sladké mleté papriky a krátce “prohřejeme” (1 minuta) tak, abychom cítili libou vůni papriky, ale pozor: nepřepálit – pak by paprika zhořkla.
Picture 101
8. Přidáme houby (pokud máme sušené, pak je namočíme předem na několik minut do teplé vody).
Picture 102
9. Následně přidáme 2 hrnky vývaru (nebo vody), vaříme v tlakovém hrnci cca 20 minut (popř. klasicky – a upravíme dobu vaření) dle kvality a druhu masa tak, aby bylo krásně křehké a následně se lehce “rozpadalo”. Není asi nic horšího než roštěnka tuhá jako podešev.
Picture 103
10. Roštěnky “vylovíme” a odložíme na talíř nebo do misky tak, abychom mohli zahustit výpek směsí vody a mouky (popř.škrobu) do libovolné konzistence.
Picture 106 Picture 107
11. Po provaření roštěnky vrátíme zpět do zahuštěného výpeku a jen krátce společně povaříme. Stejně jako španělští ptáčci, je i roštěnka nejlepší druhý a následný den… proto doporučuji po zchladnutí odležet nejlépe v chladničce. Následně ohřejeme a servírujeme s rýží, knedlíkem nebo brambrovou kaší – také dle libosti, chuti a nálady.
Picture 108

Žádné komentáře: