Štítky

11. 9. 2010

Zahrabaný losos

Tento recept mám od své kamarádky Malin ze Švédska. Pozor: losos je marinovaný, ale ne tepelně upravený, proto v zemích, kde si nejsme 100% jisti absolutní čerstvostí ryby či hygienickými návyky prodejce, rozhodně doporučuji použít lososa zmrazeného.
untitled2

Suroviny:

- 2 lososové vykoštěné filety (nebo si celého - čerstvého nebo zmraženého - lososa filety připravíme – z ploutví, odřezků, páteře a hlavy můžeme připravit chutnou polévku a z vařeného masa následně i pomazánku – recepty budou následovat)
- snítka čerstvého kopru
- 4 lžíce cukru
- 4 lžíce soli

Postup:

1. Z celé čerstvé nebo mražené ryby připravíme dva filety, vykostíme, ale kůži ponecháme.
 Picture 16Picture 17 Picture 18
2. Sůl s cukrem smícháme v malé misce a kopr nadrobno posekáme a vše rovnoměrně rozprostřeme na filety, které můžeme předtím ještě i přepůlit.
Picture 20
3. Filety umístíme nelépe do igelitového sáčku, zatížíme mezi dva talíře a necháme přes noc v chladničce marinovat.
Picture 21
4. Druhý den proces marinování zkontrolujeme, tekutinu slijeme a filety znovu zasypeme stejným poměrem soli a cukru a necháme opět přes noc v chladničce marinovat.
5. Třetí den filety vyjmeme, tekutinu slijeme, zbytky kopru odstraníme seškrabáním tupou stranou nože a filety osušíme papírovým ubrouskem.
6. Filety podáváme na prkénku a seřezáváme velmi tenké plátky ostrým nožem a servírujeme např. na chléb s máslem.

Žádné komentáře: