Štítky

14. 10. 2010

Sváteční míchaná rýže

Velmi vhodná jako příloha a svou pestrostí jistě zaujme na slavnostní tabuli, ale pro svou jednoduchost se hodí také jako lehký oběd nebo večeře. Variaci a fantazii použitého ovoce se rozhodně meze nekladou. Základní koncept jsem si vypůjčil a inspiraci načerpal při svých několika cestách na africký kontinent – konkrétně na návštěvě svých marockých přátel z vynikajícího receptu na rabatský kuskus. Receptura bude velmi zjednodušená, protože v různých lokalitách se vyskytují i různé druhy rýží a návod na jejich přípravu je většinou uveden na balení a velmi těžko se bude aplikovat jednotný postup. 
DSC01103

Suroviny:

1 hrnek divoké rýže (uvařit dle návodu, nepřevařit)
1 hrnek hnědé rýže (uvařit dle návodu, nepřevařit) – mým favoritem je Basmati
1 hrnek bílé rýže (uvařit dle návodu, nepřevařit) – můj favorit je opět Basmati
hrst sušených krájených meruněk
hrst sušených brusinek
hrst sušených rozinek
1 cibule
3 lžíce rostlinného oleje
4 lžíce medu
sůl, pepř, tymián, mletá skořice, muškátový oříšek
celerová nebo petrželová nať na dekorování

Postup:

1. Jednotlivé druhy rýží uvaříme odděleně dle návodu.
DSC01101
2. V kastrolu nebo hlubší pánvi zpěníme cibuli a přidáme hrst rozinek a lehce prohřejeme (3 minuty), na závěr přidáme med a odstavíme z plotny.
DSC01102
3. V míse smícháme uvařené druhy rýže s touto cibulo-rozinkovou směsí, přidáme brusinky, meruňky a koření dle libosti. Přeplníme do servírovací misky a dozdobíme zelenou petrželovou nebo celerovou natí.

Žádné komentáře: