Štítky

13. 10. 2010

Sváteční dýňová polévka s mandlemi

Den díkůvzdání se tady v Kanadě slaví pravidelně druhé pondělí v říjnu (na rozdíl od USA, kde je tento svátek ustanoven na čtvrtý čtvrtek v listopadu) a vzhledem k tomu, že se tento svátek slaví v kruhu rodiny či přátel, je tedy převážně ve znamení dobrého jídla a pití. Tradiční je samozřejmě nadívaná pečená krůta s bramborovou kaší, bohatá zeleninová a ovocná příloha a samozřejmě nesmí chybět ani dezerty připravené z dýní. Já jsem – vzhledem k tomu, že jsem letos vařil zejména pro své přátele, kteří bohužel trpí celou řadou potravinových alergií, musel zvolit trošku netradiční pojetí, vč. použitých surovin a rád bych vás s některými recepty v následujících dnech seznámil. Bohužel jsem byl poslední týden celkem pracovně zaneprázdněn, omlouvám se za prodlení. DSC01091

Suroviny:

1 menší dýně
1 větší cibule (nakrájet na kostičky)
3 stroužky česneku (nakrájet na plátky)
3 lžíce rostlinného oleje
2 hrnky nasekaných mandlí
1 kostka zeleninového bujónu
2 hrnky vody
sůl, pepř
Doplňkově můžeme pro dekoraci použít dýňová semínka, petrželku a lanýžový nebo sezamový olej

Postup:

1. Dýni omyjeme, rozkrojíme a vyjmeme střední část se semínky (ty můžeme očistit, uvařit ve slané vodě a usušit v troubě).
DSC01083
2. Dýňové půlky rozkrájíme na menší díly a oloupeme slupku.
DSC01085
3. Na hrubém struhadle tyto díly postrouháme.
DSC01084
4. V hrnci zpěníme na oleji cibuli a česnek, přidáme nastrouhanou dýni a nasekané mandle a podlijeme vodou. Přidáme kostku bujónu. Povaříme cca 30 minut.
DSC01089
5. Následně rozmixujeme ručním mixérem a dochutíme solí a pepřem. Na talíři pak můžeme dozdobit dýňovými semínky, petrželkou a několika kapkami lanýžového nebo sezamového oleje.
DSC01090

Žádné komentáře: